Pool is Cool 

| De Neerpedevijver werd eerder al getest als zwemvijver.

Buurtbewoners trekken naar Raad van State tegen zwemvijver in Neerpede

JP , SD
© BRUZZ
18/02/2025

Buurtbewoners en twee vzw’s hebben afgelopen week een beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de milieuvergunning die werd afgeleverd voor de zwemvijver op de Neerpede-site.

Tegen 2026 zou de Neerpede-site een zwemvijver moeten worden, maar buurtcomités verzetten zich al van het begin tegen het project. Op 11 februari hebben de buurtbewoners, verenigd in de natuurorganisaties We Are Nature Brussels, CCN Vogelzang en Sauvegardons Neerpede, een beroep ingediend tegen de milieuvergunning voor de zwemvijver bij de Raad van State.

Eerder gingen de buurtbewoners ook al in beroep tegen de bouwvergunning van de zwemvijver, die werd afgeleverd in februari vorig jaar. Die zaak loopt nog.

Tegen de milieuvergunning gingen de buurtbewoners al in beroep bij het Milieucollege, maar vingen daar bot. En ook de gemeente Anderlecht ging eerder al in beroep tegen de plannen.

Volgens Sauvegardons Neerpede is het project niet doordacht en brengt het risico’s met zich mee. De Anderlechtenaren vrezen onder meer voor schade aan de lokale biodiversiteit, verstoring van het ecosysteem en onomkeerbare gevolgen voor de waterhuishouding van de vijver.

Daarnaast is de locatie volgens hen niet geschikt: het gebied is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er ontbreekt een doordacht mobiliteitsplan.

'Dit is chantage'

“We zijn niet tegen het idee van een zwemvijver, maar niet op deze locatie", reageert Yannick Laurent van Sauvegardons Neerpede aan BRUZZ. "Zoek een goed bereikbare, versteende locatie en vergroen die, in plaats van een bestaand natuurgebied op te offeren."

Volgens haar was er onvoldoende inspraak in het Neerpede-project: “Buurtbewoners zijn niet geraadpleegd, dit wordt ons van bovenaf opgelegd. Het enige moment waarop inspraak mogelijk was, was tijdens het openbaar onderzoek", klinkt het.

Bovendien zijn de plannen volgens haar onduidelijk over wat het project precies inhoudt. "Mensen komen hier nu omdat het park kalm en vredig is. Maar we weten niet eens welk type zwemvijver er komt. Zal het gebruikt worden om rustig baantjes te zwemmen? Of wordt het een soort Océade (een voormalig waterpretpark, red.)?"

De buurtbewoners voelen zich gemanipuleerd. “Er zijn delen van het project die heel positief zijn voor de biodiversiteit, maar ze hebben ons duidelijk gemaakt dat het alles of niets is: Beliris wil het project alleen financieren als er een zwemvijver komt. Dat is chantage.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni