Brussel telt best veel vijvers en wie vijvers zegt, zegt vis. In onze Brusselse wateren zwemmen er heel wat verschillende soorten vis rond. De baars, de snoek, de karper, de paling, de giebel, de bittervoorn en de stekelbaars, om er maar enkele te noemen. Het spreekt dus voor zich dat er soms mensen te zien zijn die een hengeltje uitslaan in de Brusselse vijvers.
Van de middeleeuwen tot de achttiende eeuw was vis kweken in een visvijver een zeer winstgevende activiteit, omdat de katholieke kerk tot tweehonderd vastendagen oplegde. Tijdens die vastendagen mocht er geen vlees gegeten worden, maar wel vis. Een kleine erfenis uit die periode dragen we tot op de dag van vandaag nog mee: denk maar aan vrijdag visdag.
BIG CITY. Kan je Brusselse vissen eten?
"Kan je Brusselse vis eten?"
Op het einde van de achttiende eeuw, toen de religieuze verbodsbepalingen op voedsel al fel waren afgezwakt en stilstaand water als ongezond werd beschouwd, beslisten veel visvijver-eigenaars hun vijvers droog te leggen en om te vormen tot weiden om er vee of gewassen op te kweken. Al werd er wel nog stevig gevist. Niet om te consumeren maar wel in de vorm van wedstrijden. Om het snelst, om het grootst en om het meest.
(Lees verder onder de foto's)
Hengelen als hobby
Ook nu lijkt vissen nog altijd een populaire bezigheid. Elk jaar genieten bijna duizend vissers van die hobby in onze vijvers en in ons kanaal. Behalve in het kanaal kan je vissen in acht vijvers (drie regionaal, vijf gemeentelijk). Wie wil vissen, moet wel een aantal regels volgen.
Zo zijn er toegestane periodes, zones waar gevist mag worden, en visvergunningen of visverlof in het jargon. En op sommige beschermde soorten, zoals de bittervoorn, mag nooit gevist worden.
(Lees verder onder de foto's)
Over het algemeen wordt de waterkwaliteit van Brussel beoordeeld als 'middelmatig' tot 'goed'. Ook in het Brusselse gedeelte van de Zenne zwemmen nu verschillende vissoorten, een indicatie dat de kwaliteit van het water de afgelopen jaren verbeterd is.*
Wie gaat vissen, volgt best de adviezen van de lokale autoriteiten op. Die zelf gevangen Brusselse vis ook eten? Toch maar niet. Bioloog Olivier Beck, verantwoordelijke Soortenbeleid bij Leefmilieu Brussel: “Er is geen verbod op het eten van vis uit de Brusselse wateren, maar als je je gezond verstand gebruikt dan weet je dat je ze beter niet eet.” De Vlaamse overheid raadt de consumptie van zelf gevangen vis uit de Vlaamse wateren trouwens af, omdat vissen in de binnenwateren vervuilende stoffen kunnen bevatten.
(Lees verder onder de foto)
Wil je toch een echte Brusselse schone op je bord? Dat kan dankzij Brussels Aquaponic Farm, een duurzame aquacultuur-boerderij op de Abbatoir-site, die duurzame groenten, kruiden én vis kweekt. Sinds 2021 kweken ze de regenboogzalmforel. Die zijn antibioticavrij en gedijen goed in het grondwater. De regenboogzalmforel kan dus de Brusselse protagonist zijn op jouw vrijdag visdag.
*In een vorige versie stond dat er geen vis zit in het Brusselse gedeelte zit van de Zenne, wat tot 2016 ook zo was, maar nu (gelukkig) veranderd is. Onze excuses.
- VOLGENDE KEER Wat zijn de oudste beelden van Brussel?
Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Big City , vissen , visser , Aquaponic , vervuiling vijvers , abbatoir
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.