Ook in Brussel vielen slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lezer Bart uit Sint-Agatha-Berchem vraagt zich af of het geweten is wanneer het grootste bombardement op de stad plaatsvond.
Dinsdag 7 september 1943 was een gitzwarte dag in de Brusselse oorlogsgeschiedenis. Wat een heldenactie van de geallieerden moest worden, draaide toen uit op een tragedie voor de Brusselse burgers.
Brussel was op dat moment bezet door het Duitse leger en de geallieerden bereidden grote tegenoffensieven voor. Het Amerikaanse leger viel vanuit Groot-Brittannië wel vaker strategische Duitse doelwitten aan. Die bewuste septemberdag werden 's morgens vroeg ongeveer 250 bommenwerpers naar drie plaatsen gestuurd: het vliegveld van Leeuwarden in Nederland, een geheime lanceerbasis voor raketten in Noord-Frankrijk en het militaire vliegveld in Evere.
Vlak naast die luchthaven herstelden Duitsers in grote hangars in Haren jachtvliegtuigen en bommenwerpers. Het is de plek waar de Navo nu gevestigd is.
Bomalarm
Onderweg naar die laatste locatie liep het evenwel mis. Op dezelfde hoogte als de militaire luchthaven in Evere lag het militaire oefenplein in Elsene, op de grens met Etterbeek, waar vandaag de VUB ligt. Beide locaties lagen op dezelfde lijn, bovendien leken ze van op zevenduizend meter hoogte sterk op elkaar. Daarbovenop was het ook nog eens een bewolkte dag.
Die samenloop van omstandigheden zorgde voor een catastrofale vergissing waarbij de bommenwerpers het verkeerde doelwit raakten. Het bomalarm ging wel af, maar de Brusselaars waren na drie jaar oorlog al een stuk minder bang en velen reageerden daardoor niet snel genoeg.
282 mensen kwamen om het leven en meer dan 260 anderen raakten zwaargewond. 1.200 huizen werden beschadigd. Tot overmaat van ramp raakten de hulpdiensten moeilijk ter plaatse omdat het wegdek zwaar beschadigd raakte. Uiteindelijk vlogen de bommenwerpers wel door naar het bewuste doelwit in Evere. Daar vielen nog eens negentien doden bij de aanval.
Drie dagen na de tragedie werd er in de Heiligkruiskerk in Elsene een plechtigheid voor 120 van de slachtoffers gehouden. Veel mensen woonden die herdenking bij.
Lees verder onder de foto.