Jouw vraag

BIG CITY. Wat deed Pink Floyd in het Park van Laken?

Freya Van Nieuwenhuysen
19/12/2024

Het is bijna niet te geloven maar in februari 1968 dartelde Pink Floyd door het park van Laken. In die periode - nog voor de overgang van Syd Barrett naar David Gilmour - werden zowel studio- als buitenopnames gemaakt voor het BRT televisieprogramma "Tienerklanken". Het leidde tot enkele van de meest iconische beelden van de band in hun psychedelische beginjaren.

Moeten ze nog geïntroduceerd worden? In de jaren zestig besluiten drie architectuurstudenten, Roger Waters, Rick Wright en Nick Mason, de band Pink Floyd op te richten. Kort daarna voegt Syd Barrett, een briljante zanger en componist, zich bij hen. Syd Barrett worstelt echter met mentale gezondheidsproblemen en neemt steeds meer afstand van de groep. Als gevolg daarvan heeft David Gilmour begin 1968 zijn plaats in de band al grotendeels ingenomen. Pink Floyd heeft op dat ogenblik zijn plekje al veroverd in het Verenigd Koninkrijk, maar daarbuiten moest de jonge band zichzelf nog bewijzen. Om die reden gaan ze op World Tour en strijken ze in februari 1968 neer in Brussel

Op 18 en 19 februari 1968 trekt een cameraploeg van de toenmalige BRT eropuit met de vier leden van Pink Floyd. Ze schieten een aantal promotievideo’s. Deels in de studio's van het Amerikaans theater en deels op locatie in het Park van Laken, bij het Atomium. De nummers See Emily Play, Scarecrow en Paintbox werden hier opgenomen.

e51ae3cf-tv101.jpg

De muziekfilm werd gemaakt voor het programmaTienerklanken, in de jaren ’60 een innovatief jongerenprogramma op de BRT. Het programma richtte zich op de explosie van nieuwe jeugdcultuur en muziek. Grote namen zoals Jimi Hendrix, The Rolling Stones en Cliff Richard kwamen langs. En ook Pink Floyd kreeg een plek in dit vooruitstrevende programma.

Tijdens de opnames experimenteerde de BRT met visuele effecten en artistieke benaderingen. Het resultaat werd een muziekfilm van 23 minuten. De film is niet alleen een tijdsdocument van Pink Floyd’s vroege periode, maar ook een getuigenis van de vooruitstrevende aanpak van de BRT. Het toont hoe televisie in die tijd een platform kon zijn voor artistieke expressie en culturele innovatie.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni