De Franse Bulldog

Shutterstock

| De Franse Buldog.

Beestig Brussel

Franse buldog: dappere hond met een gevoelige rug

Andy Furniere
© BRUZZ
30/08/2024

Bij nek- of rugpijn kan een bezoek aan de fysiotherapeut of osteopaat soelaas bieden, ook voor dieren. Zo helpt het gespecialiseerde centrum Dogood in Elsene geregeld Franse buldogs, een hondenras dat extra kwetsbaar is voor hernia's.

Eigenschappen van de Franse buldog

  • De Franse buldog is een kleine, gespierde hond. Hij heeft een kleine schedel met een platte snuit
  • Ondanks hun naam komen ze oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk
  • Was al populair in het Parijs van de late 19e eeuw, als symbool van de stedelijke elite. Hun huidige populariteit wordt gevoed doordat beroemdheden zoals Madonna en Leonardo DiCaprio, er een hebben
  • Is vatbaar voor een aantal erfelijke gezondheidsproblemen, onder meer met de wervelkolom, ademhaling, huid en hart

Ouder worden kan voor dieren net zo'n beproeving zijn als voor mensen, met pijnlijke gewrichten of spierproblemen tot gevolg. Soms kan de dierenarts de klachten niet verhelpen, en is doorverwijzing naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of osteopaat aangewezen.

In Brussel kunnen baasjes met hun huisdier onder meer al vijf jaar terecht bij het centrum Dogood, vlak bij Flagey, dat fysiotherapie en osteopathie voor dieren aanbiedt en in de zomer uitbreidde met een conceptstore. “Ik ben dierenosteopaat, maar behaalde daarna ook een diploma in fysiotherapie. We bieden de twee methodes, die complementair zijn, aan, zodat we een complete behandeling kunnen geven,” zegt Garance van der Dussen, die het centrum leidt.

“Het stoort ons echter niet dat onze patiënten ook naar een dierenosteopaat gaan, we horen er in het algemeen positieve reacties over”

Carlien Brondeel

Faculteit diergeneeskunde Universiteit Gent

Osteopathie roept weleens scepsis op bij dierenartsen. “Toch merken we dat steeds meer dierenartsen er open voor staan. In het begin was ik bang dat het moeilijk zou zijn om samenwerkingen op te zetten met dierenartsenpraktijken, maar dat loopt vlot.”

Navraag bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent leert dat de afdeling er enkel actief bezig is met fysiotherapie, niet met osteopathie. “Omdat er voor zover wij weten onvoldoende wetenschappelijke basis is voor osteopathische behandelingen,” legt dierenfysiotherapeut Carlien Brondeel van de faculteit uit. “Het stoort ons echter niet dat onze patiënten ook naar een dierenosteopaat gaan, we horen er in het algemeen positieve reacties over.”

Bij Dogood komen, zoals de naam suggereert, vooral honden over de vloer – al zijn ook katten, konijnen of cavia's er welkom. Meestal zijn het oudere viervoeters, die onder meer met artrose sukkelen en daardoor niet goed meer kunnen bewegen. “Ook puppy's kunnen gebaat zijn met een osteopathische behandeling, als ze met te veel broertjes en zusjes samen gekneld zaten voor de geboorte,” zegt Van der Dussen. “Of we helpen honden met revalideren na een operatie.”

Onder de ergere gevallen zitten behoorlijk wat Franse buldogs. “Als we honden binnenkrijgen die hun achterpoten niet meer kunnen gebruiken, zijn het heel vaak dieren van dit ras.” Die honden ontwikkelen door hun genetische aanleg vaak een slecht gevormde wervelkolom, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor hernia's, en zelfs de daaruit volgende verlamming. “Als we erin slagen om hen weer te doen wandelen, voelt dat aan als een enorme overwinning.” En ze voegt eraan toe: “Ze behoren tot de dapperste honden en kunnen met oneindig enthousiasme veel behandelingssessies doorstaan.”

Bij Dogood krijgen de honden massages, speciale bewegingsoefeningen en hydrotherapie – trainingen op een onderwaterloopband. Het water biedt hen ondersteuning, zodat hun spieren zich sneller kunnen ontwikkelen zonder dat er veel druk komt op de gewrichten. Ook minder conventionele behandelingen maken deel uit van het therapiepakket, zoals de craniosacrale methode, die focust op schedelbeenderen.

Van der Dussen helpt baasjes nu en dan ook om beter de signalen van hun dieren te kunnen interpreteren. “Soms is het belangrijk om emotionele stress en trauma's aan te pakken, want ook dat heeft een effect op de lichamelijke gezondheid van het dier.”

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel , Franse bulldog , Dogood , fysiotherapie , osteopathie , huisdier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni