Belga

| Actievoerders van Rise for Climate voerden zaterdagnamiddag actie op het Albertinaplein.

"Ontgoochelde" klimaatactivisten voeren actie op de Kunstberg

© Belga
23/11/2024

Burgerbeweging Rise for Climate heeft zaterdagnamiddag naar aanleiding van het slot van de COP29-klimaattop verzamelen geblazen in Brussel. Aan het Albertinaplein hekelden de aanwezigen het "ontgoochelende" resultaat van de klimaattop in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

Voor de demonstranten is het hoogdringend tijd om voldoende financiële middelen te voorzien voor een "rechtvaardige" transitie.

Tijdens de actie was er een performance van zanger Getch en namen onder meer vertegenwoordigers van Fossil Free Politics, Espai Valencià Bèlgica, Extinction Rebellion en ook vertegenwoordigers van Braziliaanse milieuorganisaties het woord.

"Voor ons heeft COP29 een mislukking opgeleverd. De onderhandelde middelen zijn ruim onvoldoende om het hoofd te bieden aan de klimaatopwarming", zei Kim Le Quang, medeoprichter van Rise for Climate. "Het wekt de indruk dat door zo weinig middelen te voorzien, ze minstens een miljoen mensen opofferen in de nabije toekomst. Vandaar de noodzaak om druk uit te blijven oefenen op de politieke wereld."

Stroeve onderhandelingen

De minst ontwikkelde landen, verenigd in de onderhandelingsgroep LDCs, en de kleine eilandstaten, verenigd in de onderhandelingsgroep AOSIS, hebben zaterdagavond kort na 17.00 uur lokale tijd (14.00 uur in België) een consultatieronde van het voorzitterschap van de VN-klimaattop COP29 in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe verlaten. Ze willen dat hun eisen beter worden gereflecteerd in de voorliggende teksten en dreigen er anders mee de onderhandelingstafel definitief te verlaten.

De klimaatactivisten in Brussel verwijzen voor hun ongenoegen ook naar een rapport van de coalitie Kick Polluters Out, dat stelt dat de regeringen van de EU-landen 113 lobbyisten voor fossiele brandstoffen meegenomen hebben naar de klimaattop.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni