De Stad Brussel plaatst een kaart online waarop iedereen kan zien hoeveel warmte zijn huis verliest. “Ons gloednieuwe administratief centrum leek op het eerste zicht een energiezeef,” zegt schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo).
Stad zet warmtekaart online: 'Stimuleren om energieverlies aan te pakken’
Lees ook: Vliegtuigje brengt slecht geïsoleerde woningen in kaart: 'Tot op 40 centimeter nauwkeurig'
Brussel-Stad bestelde samen met Watermaal-Bosvoorde, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe een warmtekaart, op basis van luchtopnames met een infraroodcamera in januari 2023. Waarom?
Benoit Hellings: We wilden vooral weten hoe onze eigen gemeentegebouwen scoren. We hebben een voorbeeldfunctie en zijn dus volop aan het renoveren. De beelden tonen waar we het goed doen en waar minder. De zwembaden van Neder-Over-Heembeek en Laken lijden bijvoorbeeld amper warmteverlies, hoewel het water er toch tot 26 graden wordt verwarmd. De isolatiewerken hebben er dus geloond. Een oud gebouw zoals de Henriette Dachsbeekschool in de Marollen scoort dan weer slecht, daar moeten we aan de slag.
Elke inwoner van de stad kan ook kijken hoe het met zijn eigen woning zit of bij een pand dat hij of zij wil kopen.
Hellings: We hopen dat de kaart mensen kan aanzetten om warmteverlies aan te pakken, daarom zetten we ze ook online. We vermoeden dat bewoners ook wel wat vragen zullen hebben over de data, dus organiseren we in het voorjaar ook infosessies op verschillende plekken in de stad.
"We stelden aan het Gewest voor om dit voor heel Brussel te doen, maar daar hapte men niet toe"
schepen van Klimaat
Het administratief centrum van de stad Brucity kleurt groen en rood, barslecht voor een nieuw gebouw.
Hellings: Op het eerste zicht lijkt het een energiezeef, maar er is een verklaring: de houten terrassen absorberen zonlicht en geven die warmte af. Het is dus geen warmteverlies van het gebouw, dat we amper moeten verwarmen. En ook het rood van het goed geïsoleerde glazen dak is logisch. Op dat soort dingen moet je ook als particulier die de kaart raadpleegt letten: welk materiaal bevindt zich op de plek van het warmteverlies? Omgekeerd geldt ook dat gebouwen met een goede score misschien niet verwarmd werden op het moment van de opname. Dan lijkt het alleen maar alsof ze goed geïsoleerd zijn.
Hoeveel kostte de thermografie de Stad Brussel?
Hellings: 22.190 euro.
Dit is een initiatief van vier gemeenten, terwijl het vliegtuigje de informatie voor het hele gewest verzamelde. Het is toch absurd dat dit niet op gewestniveau werd geregeld? Inwoners van andere gemeenten zullen de info niet krijgen.
Hellings: We hebben het aan het gewest voorgesteld, maar die hapten niet toe.
Kaart: www.brussel.be/luchtthermografie (vanaf 24/1)
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Pieters-Woluwe , Watermaal-Bosvoorde , Milieu , luchtthermografie , warmteverlies , warmtekaart , thermografie , Benoit Hellings