De gemeente Ukkel en haar burgemeester Boris Dilliès (MR) verliezen de rechtszaak over de fietsnietjes die ze lieten afzagen op een gewestweg. Het vonnis dat BRUZZ inkeek, is streng voor de burgemeester. “De verantwoordelijke voor de openbare orde heeft zelf een inbreuk op de openbare orde gepleegd.”
Streng vonnis over afgezaagde fietsnietjes: ‘Pure vernieling van gewesteigendommen’
Even terugspoelen. Op 6 november 2024 publiceert BX1 een reportage waarin te zien is hoe gemeentepersoneel met slijpschijven fietsnietjes afzaagt op de Waterloosesteenweg in Ukkel, een gewestweg. Die fietsparkeerplaatsen (met dropzones ernaast) werden geplaatst door gewestadministratie Brussel Mobiliteit en ze staan er op dat moment nog maar enkele dagen. Voordien konden op die plek auto's parkeren.
Het wegslijpen gebeurt in opdracht van burgemeester Boris Dilliès, die in de reportage toelicht waarom hij de opdracht gaf. De kijker hoort van handelaars en de burgervader dat parkeren niet makkelijk is en dat de burgemeester het Gewest heeft gewaarschuwd dat de nietjes weg moesten. Volgens Dilliès handelde het Gewest ook zonder overleg. In de briefwisseling met het Gewest ergert de burgemeester zich ook aan de dropzones die vaak uitpuilen.
In december neemt de burgemeester een nieuwe stap in het dossier. Met een politiebevel dwingt hij het Gewest om bloembakken te plaatsen in de betreffende zone, wat betekent dat er geen parkeerplaatsen komen.
Brussel Mobiliteit, de gewestelijke administratie, stapt naar de rechter en eist dat de gemeente de verschillende wijzigingen ongedaan maakt. De gemeente heeft namelijk ingegrepen op een gewestweg, waarover zij geen bevoegdheid heeft. Bovendien zijn de verwijderde parkeerplaatsen illegaal, aangezien ze zich binnen 20 meter van een verkeerslicht bevinden.
Boetes tot 500.000 euro
De kortgedingrechter deed afgelopen vrijdag uitspraak en onze redactie kon het vonnis inkijken. De rechter geeft de gemeente zowat over de hele lijn ongelijk in het geschil met het Gewest en verplicht Ukkel om de bloembakken te verwijderen en de vernielde fietsnietjes terug te plaatsen. De rechter eist dat dit snel gebeurt. De gemeente krijgt vijf kalenderdagen de tijd. Elke dag vertraging betekent een boete van 5.000 euro, met een maximum van 500.000 euro.
Het vonnis bepaalt verder dat de gemeente een flinke boete wacht, mocht ze opnieuw vernielingen of schrappingen van gewestinfrastructuur bevelen of toelaten op de plekken in kwestie. De boetes kunnen tussen 50.000 en 500.000 euro bedragen. De gemeente Ukkel moet ook de procedurekosten betalen.
Het vonnis volgt in grote lijnen de redenering van het Gewest. De rechter haalt daarbij geregeld scherp uit naar Dilliès. “Deze inbreuk over openbare orde is des te ernstiger omdat ze net is begaan door de overheid die over die orde moet waken (en dus ook over het respect van eigendom) (…).
“Als de gemeente ze niet zelf liet weghalen, dan is dit duidelijk het werk van één of meerdere privépersonen die aangemoedigd werden door de burgemeester"
De uitspraak maakt ook melding van het feit dat de gemeente er niet voor koos om de fietsnietjes te verwijderen, maar besliste hen te vernielen met een slijpschijf. “Op die manier heeft de burgemeester eigendommen van het Gewest gewoon vernietigd, want een deel van de fietsnietjes bevindt zich nog steeds in de grond. (…) Het is dan ook helemaal niet serieus van de gemeente om te zeggen dat het Gewest zijn weggehaalde materiaal kan komen ophalen.”
In totaal verdwenen sinds de actie van de gemeente 17 fietsnietjes aan het bewuste kruispunt. De gemeente stelt dat ze er slechts enkele liet wegzagen en niet verantwoordelijk is voor andere verdwijningen. De kortgedingrechter ziet dat anders. “Als de gemeente ze niet zelf liet weghalen, dan zijn de verdwijningen duidelijk het werk van één of meerdere privépersonen die aangemoedigd werden door de burgemeester.”
Uitpuilende dropzones
Brussel Mobiliteit toont zich tevreden over de uitspraak en is benieuwd hoe de gemeente Ukkel zal reageren.
Gevraagd om een reactie laat burgemeester Boris Dilliès weten dat hij de fietsnietjes zal terugplaatsen. Dilliès overweegt wel in beroep te gaan over de kwestie van de uitpuilende dropzones. De rechter had immers geoordeeld dat de gemeente dat probleem kan beheren en de rekening desnoods naar het Gewest kan doorschuiven. Maar daar is het probleem te omvangrijk voor, vindt de liberale burgemeester. "Daar zie je de limieten van een kortgeding."
Lees meer over: Ukkel , Mobiliteit , Boris Dilliès , fietsnietjes , Brussel Mobiliteit , parkeerplaatsen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.