Doctoraatsstudent VUB wil ook toegang tot sociale verkiezingen

NLS
© BRUZZ
20/05/2024

Deze week vinden de sociale verkiezingen op de VUB plaats. Personeelsleden kunnen dan stemmen wie hen zal vertegenwoordigen als werknemersafgevaardigde. Maar dat geldt niet voor de doctoraatsbeursstudenten. Door hun statuut mogen ze geen stem uitbrengen. Om dat aan te kaarten, lanceerden ze woensdag hun eigen alternatieve verkiezingen.

23 en 24 mei vinden, net zoals in andere bedrijven, sociale verkiezingen plaats op de VUB. Zo’n 3.000 personeelsleden kunnen dan een stem uitbrengen omtrent de wettelijke werknemersafgevaardigden in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW).

Maar de doctoraatsstudenten, voornamelijk jonge onderzoekers, vallen uit de boot. Zij mogen niet deelnemen aangezien ze volgens de wet beschouwd worden als student, en niet als werknemer. “Terwijl we in de praktijk wel behandeld worden als personeelsleden”, zegt doctoraatsstudent Wijsbegeerte Thomas van Binsbergen.

Zo houden de doctorandi zich niet enkel bezig met onderzoek. “Regelmatig verzorgen we ook onderwijs, verbeteren we examens, of voeren we administratieve en technische taken uit. Net zoals ander academisch personeel.”

Zwakke rechtspositie

Dat de doctoraatsbeursstudenten geen belastingen hoeven te betalen, is daarbij naast de kwestie, aldus van Binsbergen. “Het draait vooral om het feit dat we niet kunnen rekenen op vakbondsvertegenwoordiging. We hebben dus geen mogelijkheid om slechte ervaringen op de werkvloer op structurele manier aan te kaarten. Dat, terwijl we met meer dan 800 bursalen zijn, goed voor ongeveer 20 procent van het VUB-personeel.”

Van Binsbergen geeft wel aan dat over het algemeen de samenwerking tussen studenten en promotoren goed verloopt. “Maar in bepaalde gevallen is dat niet zo, met heel wat stress en risico’s op burn-out tot gevolg. Door onze zwakke rechtspositie hangt ons welzijn hangt af van een goede relatie met onze promotor.”

Als voorbeeld wijst hij naar de klacht tegen Elke Van Hoof wegens grensoverschrijdend gedrag. “Een heel team van doctoraatsstudenten is toen opgestapt door haar toxische leiderschap.” Nog gevolgen van het bursaalstatuut zijn onder andere lagere vervangingsinkomens en pensioenen, geen ontslagregeling, en geen mogelijkheid om beroep te doen op de arbeidsrechtbank bij conflicten.

Campagne

Om daar aandacht op te vestigen, lanceert van Ginsbergen samen met een wel stemgerechtigde medewerker van de VUB woensdag een campagne. “In eerste instantie is het de bedoeling om zoveel mogelijk bursalen te informeren over hun situatie. We zullen ook een alternatieve stemming houden. De resultaten zullen we presenteren aan de rector, om het verschil aan te tonen indien doctoraatsbeursstudenten wel zouden mogen stemmen.” Die ontmoeting staat 10 juni gepland.

Concreet vragen de bursalen het recht om te stemmen bij de sociale verkiezingen van de VUB. Daarnaast pleiten ze ook voor een wettelijk statuut dat hen meer bescherming biedt op werkvlak. “Aangezien Jan Danckaert ook voorzitter is van de Vlaamse Interuniversitaire Raad, hopen we dat hij de kwestie naar een hoger niveau kan tillen. Zodat niet alleen de bursalen van de VUB, maar over heel Vlaanderen, van een betere rechtspositie kunnen genieten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni