| Het Braemgebouw op de campus van de VUB in Etterbeek.

Herziening financiering niet-Europese studenten: mogelijk gevolgen voor VUB

NLS
© BRUZZ
18/09/2024
Updated: 18/09/2024 19.50u

De Vlaamse regeringsonderhandelaars buigen zich momenteel over een mogelijke herziening van de subsidies voor niet-Europese studenten. Concreet zou de financiering voor onderwijsinstellingen stoppen zodra die groep meer dan twee procent van het totale aantal studenten uitmaakt. En dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de VUB, waar zo’n zeven procent van de studenten van buiten de EU afkomstig is. "Het is niet onwaarschijnlijk dat we ons beleid voor internationale opleidingen moeten aanpassen", zegt rector Jan Danckaert.

In wezen gaat het om studenten uit landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER), zijnde de EU-landen en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. De Vlaamse regeringsonderhandelaars stellen voor om de subsidiëring voor die groep studenten te beperken. Concreet zou de financiering voor universiteiten en hogescholen stoppen met stijgen indien de niet-Europese studenten meer dan twee procent uitmaken van het totale aantal.

Volgens de Tijd zou de financieringsstop evenwel geen besparingsmaatregel zijn, omdat de pot voor studentensubsidiëring niet gewijzigd zou worden. Eerder zou het gaan om een ideologische overweging.

Zo zou volgens de voorstanders, geleid door de N-VA, het toenemende aantal buitenlandse studenten het onderwijssysteem onder druk zetten.

In dat opzicht zou de ‘verengelsing’ van bepaalde opleidingen niet in lijn liggen met de sterke focus op Nederlands als onderwijstaal. Niet-Europese studenten zouden daarbij extra druk creëren op de kotenmarkt.

Ook stellen de onderhandelaars het inschrijvingsgeld van die studenten voor als een soort financiële bonus, aangezien onderwijsinstellingen een hoger bedrag mogen vragen aan studenten van buiten de EER.

Beleid herzien

De beperking van de financiering houdt mogelijk in dat de financieringsstromen voor de Vlaamse Universiteiten zouden verschuiven. Zo zou de UGent, die minder niet-Europese studenten telt, juist meer geld in het laatje krijgen, terwijl de KU Leuven en VUB minder zouden ontvangen.

En dat kan op economisch vlak een impact hebben op de VUB. Daar zijn er zo’n 2.000 niet-Europese studenten, goed voor ongeveer zeven procent van het totale aantal. “In het geval de herziening er komt, is het niet onwaarschijnlijk dat we ons beleid voor internationale opleidingen moeten aanpassen”, zegt rector Jan Danckaert.

Dat kan bijvoorbeeld gaan om een beperking van het aantal studenten afkomstig uit landen die niet tot de EER-behoren, of het stopzetten van bepaalde opleidingen. Al wil de rector daar liever nog niet op vooruitlopen. “Eerst moeten we afwachten wat er concreet beslist zal worden na de onderhandelingen.”

Taalvereisten

Danckaert betreurt wel dat het voorstel opnieuw op tafel ligt. Zo verwijst hij naar een studie van Kristof De Witte, onderwijseconoom aan de KU Leuven, die aantoonde dat meer dan een derde van de internationale studenten na hun opleiding minstens nog enkele jaren in ons land blijft werken en zo bijdraagt aan onze economie.

“En door samen te studeren met Vlaamse en Brusselse studenten, hebben ze ook al een goed inburgeringstraject achter de rug”, duidt de rector. Investeren in buitenlandse studenten zou dus geen inkomensverlies voor Vlaanderen hoeven te betekenen. “De focus op het Nederlands zou trouwens geen argument mogen zijn. Er zijn al meerdere restricties van kracht om de taalvereisten te garanderen.”

De rector nuanceert ook het inschrijvingsgeld voor internationale studenten als financiële bonus. “Aan de VUB varieert dat bedrag tussen het inschrijvingsgeld voor Europese studenten tot sommige opleidingen die eerder tegen de 4.600 euro aanleunen voor een academiejaar. Internationaal gezien is zelfs dat laatste nog steeds een zeer schappelijk bedrag.”

Een deel van die som, zo benadrukt Danckaert, gaat ook naar bijkomende administratieve kosten, zoals het verifiëren van de taalniveaus en onderwijsattesten van de niet-Europese studenten.

Of de financieringsherziening er effectief zal komen, is voorlopig nog niet duidelijk. Voor alle duidelijkheid gaat het momenteel nog over een voorstel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Onderwijs , VUB , jan danckaert , vlaamse regeringsvorming , financiering niet-Europese studenten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni