Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft dinsdag de beslissing van zijn partij verdedigd om de Brusselse formatie op te blazen: "We willen niet dat het Brussels gewest uitgekleed wordt en bestuurd vanuit Antwerpen", zei hij op RTBF radio. Hij sluit niet uit dat zijn partij naar de onderhandelingstafel terugkeert als de N-VA die zou verlaten.
Close: 'Willen niet dat het Brussels gewest wordt bestuurd vanuit Antwerpen'
De Brusselse federatie van de Franstalige socialisten maakte maandag bekend dat de voorwaarden voor een deelname aan de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Brussels regering niet langer vervuld zijn. De PS verwees naar de 'supernota' van de Nederlandstalige partijen en was met name scherp voor de N-VA.
Brussels burgemeester en PS-vicevoorzitter Philippe Close kwam dinsdag terug op de beslissing van zijn partij. "We willen niet dat het Brussels gewest uitgekleed wordt en bestuurd vanuit Antwerpen, door een partij die de verkiezingen heeft verloren en die gesteund wordt door minder dan 2 procent van de Brusselse kiezers", zei hij.
Na maanden onderhandelen "zijn de Nederlandstalige partijen plots met een communautair offensief afgekomen, met een wenslijst die een blokkering kan veroorzaken - een horrorcatalogus", aldus Close.
Het gevaar is volgens hem dat de N-VA "de regering op elk punt kan blokkeren en het Brussels model kan torpederen". Close sluit niet uit dat zijn partij naar de onderhandelingstafel terugkeert als de N-VA die zou verlaten. "Een andere formule is mogelijk."
Quintin: 'Regering nodig om enorme problemen aan te pakken'
Dinsdag heeft ook minister van Buitenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) zijn zegje gedaan over de kwestie. Hij onderstreepte het belang van een snelle vorming van een Brusselse regering op Bel-RTL. "Ik begrijp niet dat men de onderhandelingstafel verlaat nog voor de onderhandelingen begonnen zijn", zei Quintin.
Gevraagd naar de situatie zei buitenlandminister Quintin dat het tijd is dat Brussel een regering heeft. "Brussel is de hoofdstad van het koninkrijk, de zetel van veel Europese instellingen, de NAVO en andere internationale instellingen. Het is de mondiale hoofdstad van de diplomatie, maar dat mogen we niet als vanzelfsprekend beschouwen. Er is een regering nodig om de enorme problemen aan te pakken waar Brussel mee kampt en om ervoor te zorgen dat het zijn positie kan vrijwaren."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Brussel kiest: Brussels parlement , Bernard Quintin , Brusselse regeringsvorming