De PS wacht niet op de formatie van een Brusselse regering en gaat via een wetsvoorstel in het parlement de begrenzing van te hoge huurprijzen forceren. Een alternatieve meerderheid van linkse partijen lijkt daartoe in de maak.
PS wil huurwet via Brussels parlement doordrukken
De PS wil de strijd tegen buitensporige huurprijzen opvoeren door de zogenaamde paritaire huurcommissie, een nog jonge scheidsrechter bij huurconflicten, de volle bevoegdheid te geven die voorzien was in de ordonnantie over de omkadering van de huurprijzen uit oktober 2021.
Die baanbrekende wettekst schrijft voor dat een neutrale, paritair samengestelde commissie, dus met zowel huurdersbonden als koepels van verhuurders, klachten gaat beslechten over buitensporige huren of huismelkerij. Een 'prijzenrooster', referentiehuurprijzen per buurt, moet als objectieve basis dienen.
De huurcommissie is sinds dit najaar actief, maar heeft in de praktijk nog geen macht, omdat de regering-Vervoort wegens interne onenigheid naliet om zes cruciale artikelen uit de ordonnantie (8 tot 13) in uitvoeringsbesluiten te gieten. "Nochtans zijn die artikelen het hart van het mechanisme en dus het fundament zelf van de ordonnantie", schrijven enkele PS-parlementsleden waaronder Martin Casier, de vicevoorzitter van de Brusselse PS.
Het gaat onder meer om de bepalingen over de bemiddelingsrol van de huurcommissie bij een conflict tussen huurder en verhuurder en over haar adviesrol wanneer zo'n zaak voorkomt bij de vrederechter.
De PS-parlementsleden willen niet meer wachten op de formatie van een volgende Brusselse regering en dienen een voorstel tot ordonnantie in waardoor artikelen 8 tot 13 van de 'moederordonnantie' snel, mogelijk al in het voorjaar van 2025, van kracht zouden worden.
Volgens Casier is de timing ideaal, omdat onder impuls van staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) zowel de huurcommissie als het prijzenrooster de voorbije maanden concrete vorm kreeg. "Alles staat klaar, dus nu kunnen we echt van start gaan."
Grote linkse meerderheid?
Alle linkse partijen - van PTB-PVDA over Team Fouad Ahidar tot Ecolo, Groen, Vooruit en PS - hebben van betaalbaar wonen en een begrenzing van de huurprijzen een speerpunt tijdens hun kiescampagne gemaakt. Komt er dan een grote linkse wisselmeerderheid om de huurcommissie meer armslag te geven? Puur wiskundig is het zeker mogelijk: PS (16), PTB (15), Ecolo (7), Groen (4), Team Fouad Ahidar (3), Vooruit (2) en PVDA (1) komen samen aan een meerderheid van 48 zetels op een totaal van 89.
Of de MR, die met de PS en Les Engagés de Franstalige meerderheid van de nieuwe Brusselse regering hoopt te vormen, zo'n progressieve wisselmeerderheid zal kunnen appreciëren, is maar de vraag.
"We willen de breedste en best mogelijke meerderheid voor ons voorstel", blijft Casier op de vlakte. "Ik merk wel op dat dit geen nieuw politiek feit is, want we vragen gewoon de toepassing van de bestaande ordonnantie van 2021. Iedereen die toen akkoord ging, zou logisch gezien nu ook akkoord moeten gaan." Het voorstel was destijds ingediend door de regeringspartijen PS, Ecolo, Défi, Vooruit, Groen en Open VLD.
PTB-PVDA steunde de tekst drie jaar geleden niet, omdat er te weinig sancties of boetes ingebouwd waren voor verhuurders die buitensporige huurprijzen vragen.
Ecolo
De kans dat Ecolo, dat tot nader order voor een oppositiekuur kiest, het nieuwe PS-voorstel gaat steunen, lijkt alvast groot, omdat de Franstalige groenen via parlementslid Kalvin Soiresse vrijwel tegelijkertijd een heel gelijklopend voorstel indienen. "Puur toeval en niet met elkaar afgesproken", zegt Casier daarover.
Volgens Ecolo is het tijd voor actie nu er maar geen Brusselse regering gevormd kan worden. "Met ons voorstel willen we de impasse doorbreken, zodat huurders zich eindelijk kunnen verdedigen tegen oneerlijke huurprijzen. Het is een kwestie van sociale rechtvaardigheid en waardigheid", zeggen de Franstalige groenen. Soiresse mikt op juni 2025 als startdatum.
Fouad Ahidar is er ook voorstander van om de huurcommissie te versterken. "Het is zeker een deel van de oplossing", zegt hij in een eerste reactie. "De mensen kunnen hun huur niet meer betalen in Brussel. Dat is een topprioriteit. Er zijn wel nog vele andere maatregelen nodig, zoals de snellere omvorming van kantoren in woningen en de bouw van nieuwe woningen."
Lees meer over: Brussel , Politiek , hoge huurprijzen Brussel , huurrooster