Patrick Vanleemputten is officieel griffier in het Brussels parlement af. De Raad van State heeft zijn benoeming vernietigd.
Raad van State vernietigt benoeming griffier Brussels Parlement
Vanleemputten werd in 2015 aangesteld als griffier, maar de procedure die daartoe leidde, kwam meteen onder vuur te liggen van de N-VA, Groen en Ecolo. Dat de vacature slechts een tiental dagen openstond, stuitte de drie oppositiepartijen tegen de borst. Joëlle Rosenoer, die zich destijds ook kandidaat stelde voor de functie, trok naar de Raad van State, die haar nu gelijk geeft.
Opmerkelijk is dat de Raad van State eigenlijk geen probleem heeft met de benoemingsprocedure van Vanleemputten. Eerder zou de Raad al gesteld hebben dat die correct was verlopen, wordt aan onze redactie gemeld. Wel zou de keuze voor Vanleemputten onvoldoende gemotiveerd zijn. “Een klassieke fout,” klinkt het achter de schermen.
Lamentabel
Volgens Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) had de vernietiging van Vanleemputtens benoeming vermeden kunnen worden. Maar de advocaat die zich over de zaak ontfermde, heeft volgens haar een ‘lamentabel’ palmares. “Het is niet de eerste keer dat hij steken laat vallen,” zegt Dhaene aan BRUZZ. “Ik weet niet van welke partij die man lid is, maar ik merk wel dat de PS, het CDH en de MR hem de hand boven het hoofd houden. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe Brussel niet zou moeten zijn: niet transparant, niet objectief.”
De kwestie wordt normaal woensdagmiddag besproken door het Bureau van het Brussels parlement. Behalve Dhaene wenst niemand van het Bureau op het arrest te reageren. “Omdat de zaak nog lopende is, is enige terughoudendheid aangewezen,” aldus Annemie Maes (Groen). In afwachting van een besluit neemt Michel Beerlandt, voordien adjunct-griffier, de taken van Vanleemputten over.
Dhaene roept alvast op om een nieuwe benoemingsprocedure voor de functie van griffier op te starten. Gebeurt dat niet, dreigt het parlement in een juridische rompslomp te verzanden, aldus het parlementslid. Of Vanleemputten zelf opnieuw in aanmerking kan komen? “In principe wel,” zegt ze. “Het punt is niet dat hij slecht werk leverde. Maar het zou in zijn voordeel spelen mocht hij als beste kandidaat naar voren komen uit een onafhankelijke, objectieve procedure.”
Lees meer over: Brussel , actua , griffier , Brussels Parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.