De groene corridor van de Ketelstraat is volgens de buurtbewoners in gevaar door nieuwe bouwprojecten.

Bewoners en natuurverenigingen eisen bouwstop in Anderlechtse Erasmus-Ketelwijk

Tibert Blommaert
© BRUZZ
27/05/2024

Verschillende natuurverenigingen en bewoners van de Erasmus-Ketelwijk in Anderlecht vinden dat er van het beloofde groene karakter van de wijk weinig terecht is gekomen. ‘Ceci n’est pas un ecoquartier’, klinkt het met een knipoog naar René Magritte in hun persbericht. Ze willen een bouwstop en een grondige studie over de toekomst van de wijk.

Er heerst teleurstelling over de mogelijke komst van nieuwe woonblokken in de ‘Ecowijk Erasmus-Ketel': “Al het groen daar is kunstmatig, het wordt er gewoon volgebouwd”, zo klinkt het bij Bernadette Stallaert van natuurbehoudcomité CCN Vogelzang. Ze vindt dat de groene gebieden van de Vogelzangbeek en de Neerpedevallei gevrijwaard moeten worden. De nieuwe Erasmus-Ketelwijk bevindt zich op de heuvel tussen die twee groene valleitjes, aan de rand van het Brussels Gewest.

"Er is veel beloofd over de Ketelwijk, het zou een mooie groene wijk worden waar het aangenaam wonen is. Maar als je dan kijkt naar wat er gerealiseerd is, valt dat dik tegen. We zien vooral verharding en betonnering, en wat artificieel groen dat niet bijdraagt aan bijvoorbeeld insijpeling van water of de biodiversiteit", zo stelt Stallaert.

Dat laatste strookt niet met nieuwe regels, maar de bouwaanvragen voor de nieuwe woonblokken zijn al ingediend voor die in werking traden. "Er komt ook een nieuw Gewestelijk bestemmingsplan aan met strengere klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen dat van kracht gaat in 2026. Nu nog snel vergunnen, dat getuigt toch van een gebrek aan visie?" zo klaagt Stallaert nog aan.

Bijzonder bestemmingsplan

CCN Vogelzang is niet te spreken over het vergunningsbeleid van de gemeente Anderlecht en het Brussels Gewest: "Ze zijn hier in 2014 gestart met bouwen. Maar telkens wanneer een projectontwikkelaar met een voorstel kwam, vroeg die een aanpassing van het bijzonder bestemmingsplan. Omdat ze hoger wilden bouwen, meer appartementen wilden voorzien... En die aanpassing kregen ze elke keer", zo zegt Stallaert.

"Om niet steeds te hoeven aanpassen, voorzag de gemeente in een nieuw, gewijzigd bestemmingsplan. Maar bij de aanvraag van twee nieuwe woningblokken deze maand vroeg de bouwpromotor opnieuw om aanpassingen. En dat passeert. Dit is toch beleid op maat van de projectontwikkelaars?” zo klaagt ze aan.

'Er komt een nieuw gewestelijk bestemmingsplan aan met strengere klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen. Nu nog snel vergunnen, dat getuigt toch van een gebrek aan visie?'

Bernadette Stallaert

Natuurbehoudcomité CCN Vogelzang

Bernadette Stallaert van natuurvereniging vzw CCN Vogelzang CBN

En ook buurtbewoonster Marie Coûteaux is teleurgesteld. Ze woont nu één jaar in de wijk en was in het begin gecharmeerd door het concept. "Maar ik maak me zorgen over de manier waarop deze wijk verder ontwikkeld wordt", zo zegt ze.

"Er wordt te veel gebouwd, terwijl die appartementen niet verkocht raken. Dat is verspilling van waardevolle natuur- of landbouwgrond”, zo klaagt ze aan.

Stallaert klaagt ook de negatieve impact van de dichtbebouwde buurt op het milieu en de biodiversiteit aan. "De groene Ketelstraat wordt zelf door Leefmilieu Brussel aangeduid als een belangrijke verbinding tussen Vogelzang en Neerpede, meer bebouwing bedreigt de biodiversiteit."

Één pizzeria

De natuurvereniging gelooft niet dat de nieuwe woningen nodig zijn om een tekort op te vangen: "In Brussel is er vooral nood aan sociale woningen, en dat bouwen ze hier niet. Het gaat om luxe-appartementen. Waarom creëren ze zoveel aanbod? Om nog meer Airbnb’s te kunnen uitbaten?"

Ook volgens Coûteaux, die de oproep van CNN Vogelzang en TuiniersForum des Jardiniers steunt, zijn er andere dingen nodig dan appartementen. Er zijn namelijk amper winkels en horecazaken: "Hier vind je slechts één pizzeria. De beschikbare ruimtes voor handelszaken zijn niet aangepast aan de noden van lokale ondernemers. Je kan niet huren, enkel een ruimte kopen, en dat is te duur voor hen."

De gemeente Anderlecht laat weten dat die niet kan reageren, omdat het dossier donderdag bij de overlegcommissie wordt voorgelegd. De gemeente moet het officiële advies afwachten, zo reageert een woordvoerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni