Jouw vraag

BIG CITY. Waarom staat er een heilige grot in Jette?

Luana Difficile, Maya Callizaya
© BRUZZ
21/03/2024

Midden in een woonwijk in Jette ligt er een bedevaartsoord: het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesdomein, beter bekend als het 'Grotteke'. Het is een kopie van de bekende grot van Massabielle in het Zuid-Franse Lourdes. Jaarlijks zakken miljoenen pelgrims af naar die Lourdesgrot, omdat Maria daar in 1858 een aantal keer verschenen zou zijn. Waarom staat er in Jette dan ook een exemplaar?

We moeten u telleurstellen: de Heilige Maagd Maria is hier nooit gezien. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ontstond in Europa als het ware een rage om replica's van de grot te bouwen. Tijdens het interbellum begonnen firma's er zich zelfs in te specialiseren.

"Waarom staat er een heilig grotje in Jette?"

Bea uit Jette

Het verre Lourdes was immers niet voor iedereen bereikbaar en al zeker niet in oorlogsomstandigheden. Nochtans was het toen extra belangrijk om te bidden voor de soldaten aan het front. De grotjes schoten als paddenstoelen uit de grond, zo ook eentje in de Esseghemwijk in Jette.

Het verhaal van het 'Grotteke' begon zelfs al in 1913, toen de parochie in Jette te klein was geworden voor de snel toenemende bevolking. Pastoor Swalus, een enthou­siaste Mariavereerder, richtte toen de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie op. Hij bouwde een nieuw kerkje, maar op paasmaandag 1915 bleek dat die te klein was geworden om te kunnen bidden voor de soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

De pastoor was genoodzaakt om zijn viering te houden op een stuk braakliggende grond naast de kerk. Diezelfde dag besloot hij om op dit terrein een Lourdesgrot te bouwen.

Schaalmodel

En zo geschiedde: de grot werd nagebouwd op een schaal van 1:4 en men probeerde de plooien en gaten van de originele rots zo goed mogelijk na te bootsen. De grot van Jette werd een vrij getrouwe kopie van die in Lourdes. Onder het Mariabeeld van ons 'Grotteke' ligt zelfs een steen afkomstig uit de echte grot.

Bij de inhuldiging in augustus 1915 waren er maar liefst 20.000 gelovigen aanwezig. De bedevaartsplaats bleef ook nadien populair.

(Lees verder onder de foto)

OLV Lourdesgrot in Jette

| Dagelijks komen er gemiddeld 100 mensen even bezinnen of bidden aan de grot.

Tot de grot in de jaren 1980 in verval raakte en bijna verdween. Door protestacties van enkele gelovigen mocht het toch blijven. Ze renoveerden het domein en richtten een comité van vrijwilligers op. Ook vandaag zorgen zij nog steeds voor het onderhoud en het beheer. Daarbij krijgen ze hulp van een kat met aaibaarheidsfactor 10, al jaren een vaste waarde bij de grot.

Het domein ontvangt gemiddeld honderd bezoekers per dag. Sommigen komen er om te bidden, anderen voor de stilte en rust. Eén ding is zeker: de grot in Jette groeide uit tot een uniek stukje Brussels erfgoed. Het is in België zelfs het enige in zijn soort in stedelijke context.

Als Lourdes te ver weg is, is het 'Grotteke' van Jette dus een waardig alternatief. Een mirakel is niet gegarandeerd, maar rust is er zeker te vinden.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , Big City , Lourdesgrot , Onze-Lieve-Vrouwkerk , Eerste Wereldoorlog

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni