Het balkon, terras of stadstuintje opfrissen lukt beter met wat zonnestralen erbij. Dat merken ze toch bij tuincentrum Pépinières in Watermaal-Bosvoorde, waar het deze zaterdag over de koppen lopen is. “Na de regenachtige lente van vorig jaar heeft iedereen weer zin om te genieten van bloemen.”
Lentezon doet Brusselaars tuinieren: ‘Geeft zin om te planten’
Op de parking van Les Pépinières is het al aanschuiven. De lokale scouts zijn er ingezet als stewards en helpen klanten parkeren, aanschuiven en hun aankopen inladen in de autokoffer. Winkelkarren zijn er volgeladen met kleine struiken, bloemen en kruidenpotjes, maar ook fruitbomen en ander groot gevaar.
“We zien dat onze klanten echt veel zin hebben om hun terras of tuin onder handen te nemen, na de regenachtige winter en lente van vorig jaar,” zegt zaakvoerster Brigitte De Taffe van het tuincentrum, dat al sinds 1949 door haar familie wordt uitgebaat. Daarvoor bestond het trouwens ook al, want de boomkwekerij is zo oud als de tuinwijk Le Logis-Floréal er net naast. “Onze klanten komen vooral uit Bosvoorde, de Woluwe’s en Elsene, maar ook van buiten Brussel,” vertelt De Taffe. “Sommige klanten komen helemaal uit Parijs of Luxemburg omdat we zoveel keuze hebben en zij onze naam kennen. Het is al gebeurd dat Franse acteurs hier in Brussel, tijdens een theatertournee, via hun hotel een bestelling plaatsen om mee naar huis te nemen.” (Lees verder onder de foto)
In de serres vinden we vandaag geen Franse sterren, maar wel tientallen Brusselaars op zoek naar nieuw groen voor hun terras of stadstuin. “Dit weer geeft echt zin om te planten. Ik denk niet dat het nog zal vriezen,” zegt Eva uit Sint-Lambrechts-Woluwe, die tomatenplanten uitkiest voor haar terras. “Mijn tuin is te klein. Ik teel al een aantal jaar eigen tomaten en het blijft een plezier.” “Wij hadden deze dag al uitgekozen om samen te shoppen, maar dat de zon schijnt, helpt natuurlijk,” zeggen een oma en haar kleinzoon, boven een kar vol kleine bloempotten. “We doen dat elk jaar samen. Hij voor zijn balkon in Elsene, en ik voor mijn terras in Ukkel,” zegt de grootmoeder.
Lokaal en eetbaar
Het is te vroeg om in te schatten of er meer klanten dan andere jaren zijn, zegt Brigitte De Taffe, maar ze merkt wel meer interesse voor allerlei kruiden, groenten en fruit in de tuin. “De laatste jaren zijn mensen echt beginnen moestuinieren. Het gaat van kleine kruiden naar sla, tomaat, erwtjes en aardbeien,” zegt de zaakvoerster. “En klanten vinden biodiversiteit ook steeds belangrijker. Ze kiezen bewust bloemen die bijen en insecten aantrekken.”
Dat Brusselaars meer en meer kiezen om eigen groenten te telen, weten ze ook bij tuincentrum Ferme Nos Pilifs in Neder-over-Heembeek, aan de andere kant van Brussel. “Veel mensen zoeken in hun tuin opnieuw connectie met de natuur en willen ook een klein beetje zelfvoorzienend zijn,” zei coördinator Etienne Duquenne daarover vorige maand aan BRUZZ.
“Het is gewoon leuk om te doen. Als je een slaatje wil maken, ga je gewoon wat groenten in de tuin halen,” vertelt Anne uit Etterbeek, die met haar dochtertje nieuwe sierplanten komt halen. “Ik wil natuurlijk nog altijd dat mijn tuin mooi is, maar ik schuif laatste jaren meer en meer op naar een eetbare tuin. Wij telen courgette, kerstomaatjes en snackkomkommers.” In haar stadstuin van 25 vierkante meter kan ze verder geen grote bomen kwijt, zegt ze nog. “De ondergrond zit vol technische leidingen, dus we kiezen alleen voor struiken zonder dikke wortels.”
“Als ik lavendel wil zien, ga ik wel naar de Provence. Ik zet liever lokale planten in mijn tuin”
Tenslotte letten de klanten ook meer op het klimaat. “Ik had vorig jaar enorme last van de droogte en dat lijkt niet te beteren,” zegt Xavier uit Vorst, achter een kar met een grote magnoliaplant. “Ik heb veel zon in mijn tuin, dus wil me nu wapenen tegen verdorring. Ze hebben me mediterrane planten aangeraden zoals lavendel en rozemarijn,” vertelt hij, maar daar is hij geen fan van. “Als ik lavendel wil zien, ga ik wel naar de Provence. Ik zet liever lokale planten in mijn tuin.” Xavier kreeg tuinhibiscus als compromis voorgesteld. In zijn bomvolle kar staan verder nog een hoop kruiden en kleinere bloemen. “Die zet ik dit weekend in de grond. Ik zal zeker mijn werk hebben, maar ik heb tijd en het is mooi weer,” lacht hij.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , les pépinières , tuincentra , droogte , moestuinen , stadsmoestuin