Nieuw voetbalveld in geplaagde wijk Peterbos: 'Meer leefbaarheid en sociale controle'

© BRUZZ
12/06/2024
Updated: 12/06/2024 19.28u

In de Anderlechtse wijk Peterbos is een gloednieuw voetbalplein ingehuldigd. Elke avond zullen jongeren van de jeugdwerking D’Broej er kunnen trainen. "Media richten zich te veel op de problemen in de wijk en te weinig op wat jongeren hier goed doen."

In het midden van enkele sociale woonblokken loopt een tiental jongeren warm. Ze dragen paarse Anderlecht-truitjes, maar de reclame voor een bank die al vijftien jaar een andere naam heeft, verraadt dat ze niet voor het grote RSCA spelen. “Dit zijn allemaal jeugdspelers van D’Broej. De truitjes hebben we gekregen omdat Anderlecht die niet meer nodig had,” verklaart jeugdwerker Khalid El Addaoui. Hij werpt een blik op het gloednieuwe kunstgrasveld achter hem en glimlacht. “Het heeft vijf jaar geduurd voor we een nieuw veld kregen, maar het resultaat is mooi.”

Ook de jongeren uit de wijk zijn enthousiast. De meeste voetballers die zijn aangesloten bij een ploeg van D’Broej wonen ook in een van de blokken in Peterbos. Ze voetbalden voordien op dezelfde plek, in een modderpoel met afgedankte goals zonder netten. “Het is een heel mooi veld. Er zijn hekken rond geplaatst en we hebben nu overal bankjes. We gaan er goed zorg voor dragen,” zegt tiener Zakaria. “Het nieuw voetbalveld is heel belangrijk voor de jongeren van de wijk. Iedereen in de buurt trapt wel eens een balletje. Het is onze belangrijkste vrijetijdsbesteding.”

Dat beaamt ook jeugdwerker Khalid. “Voor jongeren is dit de voornaamste activiteit,” knikt hij. “Elke avond zal hier een ploeg van D’Broej komen trainen. Dat zal voor meer sociale controle zorgen,” wijst hij naar de nieuwe spots die het voetbalveld ’s avonds moeten verlichten.

Buurtfeest

Voor de inhuldiging van het nieuwe voetbalveld is een echt buurtfeest aan de gang. Terwijl de jongeren van D’Broej een vriendschappelijke wedstrijd spelen – ze krijgen van hun coach te horen dat het een galawedstrijd is – leven de jongste kindjes zich uit op een springkasteel, zitten de moeders keuvelend toe te kijken en hebben enkele andere buurtbewoners een barbecue aangestoken. “Kijk maar,” wijst Khalid naar de bankjes rond het veld. “Dit voetbalveld brengt niet alleen de jongeren naar buiten, het nodigt iedereen uit om naar buiten te komen. Dit zorgt voor een meer leefbare wijk.”

Het is precies dit soort ingrepen waar de bewoners van Peterbos al langer om vragen: meer kwalitatieve openbare ruimte tussen de woonblokken. De wijk komt al jaren negatief in het nieuws door drugsoverlast. Dealers palmden steeds meer terrein in.

Politiek en politie hebben hun aandacht voor die problemen in Peterbos al enkele maanden verhoogd, met systematische identiteitscontroles en zelfs een plaatsverbod voor wie niet in de wijk woont. “Wij merken daar niets van. We leven hier gewoon zoals vroeger,” zegt Zakaria voor hij zijn opwarming verderzet. “Media richten zich te veel op de problemen in de wijk en te weinig op wat jongeren hier goed doen.”

“Ik ga niet ontkennen dat er problemen zijn, maar wij beleven een andere realiteit dan wat er allemaal in de media verschijnt", zegt ook Khalid El Addaoui. "We zien de laatste maanden inderdaad meer politie in de buurt. Dat is goed en het zorgt eerlijk gezegd niet voor meer spanningen. Peterbos is aan het veranderen. Het gaat in de goede richting."

'Maatregelen aanhouden'

Buurtbewoners zeggen weinig te merken van de verhoogde politieaanwezigheid in de wijk, maar volgens politie en parket hebben de verschillende acties en maatregelen al tot resultaten geleid. De voorbije maanden heeft de politie in Peterbos 4,6 kilo drugs en ruim 19.000 euro cash in beslag genomen.

'Voor jongeren is dit de voornaamste activiteit. Elke avond zal hier een ploeg van D’Broej komen trainen. Dat zal voor meer sociale controle zorgen'

Khalid

Jeugdwerker

Er zijn ook 86 GAS-boetes uitgeschreven voor het niet respecteren van het plaatsverbod. "Dat plaatsverbod betekent niet dat jongeren uit andere wijken hier niet mogen komen voetballen", meent burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). "De politie kan heus wel het verschil zien tussen een dealer of een gebruiker en jongeren die hier een balletje willen komen trappen."

Het pakket aan maatregelen tegen drugshandel in Peterbos werd onlangs verlengd tot midden augustus. Minstens tot dan mag de politie er systematische identiteitscontroles uitvoeren en geldt het plaatsverbod er. Ondertussen klagen Anderlechtenaren dat de drugsoverlast naar andere wijken verplaatst is, zoals bijvoorbeeld aan metrostation Aumale.

"Dat beseffen wij. Aumale is een aandachtspunt, maar nog geen hotspot. We gaan er voorlopig geen extra maatregelen nemen, maar de politie is er wel meer waakzaam", aldus Cumps. "Een andere uitdaging is om de maatregelen die hier in Peterbos van kracht zijn op lange termijn aan te houden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni