Oostendse schepen na controversiële uitspraken over strandafval: 'Demoniseren niet nodig'

LV
19/08/2024

Volgens Oostends schepen voor Milieu Silke Beirens (Groen) is het niet productief om het debat over zwerfafval aan de kust te polariseren: "Ik wil geen beperkingen opleggen op wie naar het strand mag komen," reageert ze op uitspraken van Jean-Marie Dedecker. De burgemeester van Middelkerke legde vorige week een verband tussen het afval en de gemeente Molenbeek.

"De marginaliteit" komt met de trein uit Molenbeek, waarna ze "wordt uitgekapt" op het strand, waren de woorden van de voorzitter van het Vlaamse kustburgemeestersoverleg Jean-Marie Dedecker. In het programma Terzake sprak hij vorige week over het zwerfvuilprobleem op het strand van Oostende. Vrijwilligers haalden er op één dag 4.000 liter afval op. Hij relateerde dat aan een "mentaliteitsprobleem": "Er komen ook heel wat mensen uit culturen die onze zaken niet respecteren. Die denken dat het strand van Oostende, of onze stranden, zoals die van Mogadishu of Dakar zijn."

Volgens schepen Beirens is het afval inderdaad voornamelijk afkomstig van dagtoeristen, maar is "demoniseren" niet nodig: "Sommige bezoekers zijn het niet gewoon om met het strand om te gaan en kennen bijvoorbeeld het fenomeen eb en vloed niet goed." Zo zouden toeristen vaak onbewust afval even laten liggen, wat later dan weer meegespoeld wordt.

Niet polariseren

"Ik doe niet mee aan polariseren en ik wil ook geen beperkingen opleggen op wie naar het strand van Oostende mag komen. Het strand en de zee is van iedereen, mits iedereen natuurlijk ook zorg draagt voor de omgeving en correct omspringt met afval," laat ze weten.

De stad neemt zelf in de zomermaanden extra voorzorgen, zo worden er dagelijks 26 mensen ingezet om toe te zien op de netheid van het strand. Ook zijn er 170 extra vuilnisbakken voorzien die op drukke dagen tot vijf keer per dag leeggemaakt worden en worden er draagbare asbakjes uitgedeeld, zodat sigarettenpeuken niet op het strand zouden belanden.

Nonchalante vakantiestemming

Beirens maakt de vergelijking met het zwerfafval dat door bezoekers achtergelaten wordt op een festival: "Mensen komen hier naartoe in een vakantie- of feeststemming en springen nonchalanter om met hun vuil, alsof ze ervan uitgaan dat het toch wel opgeruimd wordt," meent ze. "Alleen komt afval hier bijna direct in zee terecht en heeft het een impact op het ecosysteem van vogels en vissen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni