Elektrische steps tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends verbieden. Het is een idee van een aantal Brusselse burgemeesters in de strijd tegen drugscriminelen. Want na de schiet- of steekincidenten vluchten daders steeds vaker weg op steps. Een algemeen verbod op e-steps is niet aan de orde, maar ook van een nachtelijk stepverbod is niet iedereen voorstander.
Van nachtelijk stepverbod tot snelheidslimiet: burgemeesters willen drugsbendes counteren
"We moeten allemaal samenwerken, daarom zou ik de maatregel van een nachtelijk stepverbod ook op gewestelijk niveau willen doorvoeren." Aan het woord is Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek. De langst zittende burgemeester van het Gewest zit zelden om een cassante uitspraak of een controversieel idee verlegen. Toen hij eind februari het metrostation Merode in twee zones opdeelde en drugsverslaafden verplichtte enkel nog maar in één van die zones rond te hangen, kwam er ook veel kritiek. "Het is nogal gemakkelijk om kritiek te hebben als je niets doet", zegt De Wolf.
Concreet wil De Wolf elektrische steps 's nachts verbieden, tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends. Dat plan heeft hij al doorgesproken met zijn korpschef, Michäel Jonniaux van de zone Montgomery en ligt nu op tafel bij de Gewestelijke Veiligheidsraad.
Lokale problemen lokaal aanpakken
"Een nachtelijk stepverbod is een brug te ver", zegt Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) wanneer BRUZZ hem het idee van zijn Etterbeekse collega voorlegt. "Gewestelijke maatregelen combineren met lokale initiatieven, dat is de weg vooruit. En de steps aan banden leggen, letterlijk, moet een lokale maatregel blijven."
In Anderlecht gebeurt dat nu al. In de Peterboswijk is tegenwoordig geen step meer vinden die sneller dan tien kilometer per uur rijdt. "Op die manier kunnen drugscriminelen niet meer met een e-step vluchten voor de politie. Trouwens, door de verhoogde politieaanwezigheid in de wijk in combinatie met de snelheidslimiet is het aantal incidenten met vluchtende criminelen gedaald."
"Steps aan banden leggen moet een lokale maatregel blijven'
burgemeester Anderlecht
Union sacrée
Twee burgemeesters, twee visies op hoe het nu verder moet. "In de eerste plaats wil ik een union sacrée in deze materie", zegt De Wolf. "Het heeft geen zin om allemaal iets anders te doen. We moeten aan hetzelfde zeel trekken."
Op de vraag of de stepmaatregelen een lokale bevoegdheid moeten blijven, is De Wolf kort. "Ofwel leggen we het plan op tafel op de Conferentie van Burgemeesters, ofwel op die van de Gewestelijke Veiligheidsraad. Dan is het Rudi Vervoort die de knoop moet doorhakken."
Lees meer over: Anderlecht , Etterbeek , Samenleving , actieplan drugs , e-steps , elektrische steps , deelsteps , Vincent De Wolf , Fabrice Cumps
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.