Photonews

| De enige kans voor Union in de eerste helft: de kopbal van Promise David valt op de bovenkant van de lat.

Champions League te hoog gegrepen voor onmachtig Union

13/08/2024

Union is voorlopig geen schim van het team dat eerder op Europese avonden tegenstanders plat wist te walsen. Dinsdagavond verloren de Brusselaars de return van de CL-voorrondewedstrijd tegen Slavia Praag met 0-1. Door de duidelijke nederlaag in de heenwedstrijd (3-1) moet Union zijn Europees avontuur verderzetten in de Europa League, een competitie die het team allicht beter ligt.

Waar Union in vorige Europese campagnes vaak een toonbeeld was van kracht en precisie sputtert de machine sinds het begin van het voetbalseizoen. Dat was al duidelijk in de drie tot nog toe gespeelde wedstrijden in Jupiler Pro League en werd dinsdagavond nog eens bevestigd met een nederlaag tegen Slavia Praag. Daarin toonde de Belgische bekerwinnaar zich onmachtig en, niet voor het eerst, driftig op zoek naar ideeën en duidelijke spelpatronen.

De Tsjechen, sluw en venijnig, hielden eenvoudig stand en onderstreepten hun verdiende kwalificatie met een laat doelpunt via Jurecka.

Het vertrouwen bij Union is broos en dat was in de eerste helft heel erg duidelijk te zien. De 'thuisploeg' was zo erg op haar hoede dat er van onmiddellijk gevaar geen sprake was. Door die afwachtende houding kon Slavia Praag rustig opbouwen, zonder evenwel grote kansen af te dwingen. Zo kabbelde het duel, dat gekenmerkt werd door veel slordigheden en hier en daar een vuige tackle, verder op het slome ritme van een zwoele zomeravond. Ter illustratie, elke ploeg trapte voor de rust de bal welgeteld één keer binnen het doelkader.

Toch was die eerste helft niet helemaal geschiedenisloos. Op het halfuur slingerde Puertas namelijk een vrije trap scherp voor doel. Daar werd de bal door Machida richting penaltystip gekopt, waar de Canadese nieuwkomer Promise David goed stond opgesteld. Zijn kopbal viel evenwel bovenop de doellat. Die actie bleek niet meer dan een opleving, want vervolgens zakte de wedstrijd razendsnel weer in.

Radeloosheid

Na de rust probeerde Union met iets meer diepgang in het spel de tegenstander te verrassen. Puertas dribbelde op de rand van het Tsjechische doelgebied, maar zijn schot miste kracht om Kinsky te verrassen. Hetzelfde kan gezegd worden van de twee pogingen van Rodriguez, die in al zijn enthousiasme vaak het overzicht verloor.

Er zat voor Pocognoli niets anders op dan te wisselen om zo de geestdrift in zijn team te bewaren. De povere El Hadj maakte plaats voor Rasmussen, daarna vielen ook Terho (voor Teklab) en Kabangu (voor Rodriguez) in, maar de tikkende klok maakte het spel van de thuisploeg alleen maar chaotischer. Kenmerkend was een matige voorzet van Puertas (vorig jaar de beste voetballer op de Belgische velden) richting Terho, waardoor een zoveelste Brusselse actie in radeloosheid eindigde.

De late tegentreffer veroordeelt Union niet alleen tot het spelen van de Europa League, het is ook de derde nederlaag op een week tijd. Vrijdagavond wacht het goed gestarte Charleroi in het Dudenpark. Die wedstrijd kan maar beter gewonnen worden om de sfeer in de club niet helemaal onder het nulpunt te doen belanden.