Belga

Rode Duivels starten EK-voorbereiding met zuinige zege tegen Montenegro

06/06/2024

De Rode Duivels hebben woensdagavond in een niet voor de helft gevuld Koning Boudewijnstadion de eerste oefeninterland met 2-0 gewonnen van Montenegro.

Kevin De Bruyne, die zijn honderdste wedstrijd in het nationale shirt afwerkte, opende op slag van rust de score. Het was het orgelpunt van een eerste helft waarin het kansen had geregend voor de Belgen, die te weinig efficiëntie op de mat legden om de score hoger te doen oplopen.

Na zes wissels bij de rust was het kwaliteitsverschil erna heel groot. Twee keer staken de Montenegrijnen nog de neus aan het venster, maar doelman Koen Casteels gaf geen krimp en zo bleef de nul op het bord tegen een toch wel heel erg matig Montenegro, dat met tien eindigde na twee keer geel voor Milos Brnovic.

In de toegevoegde tijd zorgde de ingevallen Leandro Trossard met een elfmeter voor de 2-0-eindstand. Voordien was er gedoe over wie de strafschop mocht nemen.

Er was pas afgetrapt toen Yannick Carrasco een gevaarlijke kopbal richting doel lanceerde. Een krul van Arthur Vermeeren, die verrassend aan de aftrap was verschenen, ging nipt naast. Wat later was er een tweede poging van Carrasco.

Goede reflex

Op het kwartier was er een goeie reflex nodig van Matija Sarkic, die een verleden heeft bij de jeugd van RSC Anderlecht. Loïs Openda gaf het leer heerlijk mee met Carrasco, maar Sarkic voorkwam dus de openingstreffer. Ook enkele minuten later kon hij op aangeven van Kevin De Bruyne, die voor de aftrap gehuldigd werd voor zijn honderdste cap, niet scoren.

Na amper twintig minuten had de winger van Al-Shabab vier keer op het scorebord kunnen staan. Vervolgens konden ook KDB zelf en Openda niet scoren, waardoor Sarkic toch in een schiettent bleek te staan.

Debutant Maxim De Cuyper werd wat later afgevlagd voor buitenspel, een mogelijke strafschopovertreding op De Bruyne werd niet gefloten door scheidsrechter Kristoffer Karlsson, een onbekende Zweed met amper internationale ervaring. Nog maar eens De Bruyne, twee keer Carrasco, Onana en Openda konden de nul niet van het bord vegen.

Afwerking

De Belgen domineerden onophoudelijk, dwongen kansen af, maar verzaakten dus te scoren. Eenrichtingsvoetbal zonder efficiëntie en zo dreigde een brilscore bij de rust. De kapitein bracht daar vlak voor de pauze zelf verandering in, door gestuntel achterin bij Montenegro af te straffen. Voor KDB zijn 27e voor de nationale elf, en dat in cap nummer honderd.

De Montenegrijnen, die zich zoals verwacht niet konden plaatsen voor de EK-eindronde en bijgevolg pas in het najaar met de Nations League weer wedstrijden met inzet spelen, gaven niet thuis. Domenico Tedesco had vooraf aangekondigd dat er nog een aantal zaken uitgeprobeerd konden worden, en met liefst zes wissels bij de rust voegde hij de daad bij het woord. Zo kwamen Dodi Lukebakio, Axel Witsel, Jérémy Doku, Orel Mangala, Leandro Trossard en Timothy Castagne het veld op.

De scherpte verdween zo toch een beetje bij de Duivels, terwijl aan de overzijde de Montenegrijnen enkele keren de neus aan het venster staken. Zo werd Witsel eraf gelopen door Milutin Osmajic, waarna Koen Casteels moest uitpakken met een uitstekende redding. Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was groot. Na een overtreding op Doku ging het leer tot slot op de stip.

Tweede oefeninterland

Zaterdagavond volgt de uitwuifwedstrijd tegen Luxemburg. De selectie vertrekt op woensdag 12 juni naar Duitsland. De Duivels openen hun EK op 17 juni in Frankfurt tegen Slowakije. Aansluitend speelt het team van Domenico Tedesco op 22 juni in Keulen tegen Roemenië. De Belgen sluiten groep E af met een wedstrijd op 26 juni in Stuttgart tegen Oekraïne.