| De Red Lions tijdens de opwarming voor hun finale op het WK hockey in het Indiase Bhubaneswar in 2023, toen werden ze nog tweede.

Enorme afknapper: Red Lions verliezen in kwartfinales van Spanje en zijn uitgeschakeld

© Belga
04/08/2024

De Belgische hockeymannen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van het olympische toernooi. De Red Lions verloren zondag in het Stade Yves-du-Manoir in Colombes, een voorstad van Parijs, vrij verrassend in de kwartfinales tegen Spanje met 2-3. België zal zijn olympische titel van Tokio dus niet verlengen.

De Red Lions, met Brusselaar Vincent Vanasch weer tussen de palen, begonnen de wedstrijd als favoriet, maar het lukte niet om de Spaanse afweer uit verband te spelen en doelpunten bleven in de eerste helft uit. In de veertigste minuut sloeg plots Spanje toe, via José Basterra (40.). De Belgen reageerden meteen en Arthur De Sloover (41') pegelde de gelijkmaker binnen. Maar Spanje toonde zich een taaie klant en Marc Reyne (55’) bracht de Zuid-Europeanen zowaar weer op voorsprong.

De Red Lions zetten alles op alles en Vanasch ging naar de kant voor een extra veldspeler. Maar dat draaide slecht uit want Spanje kon op strafcorner via Marc Miralles (57') de fatale 1-3 scoren. In een spannende slotfase milderde Alexander Hendrickx (58') op strafcorner nog tot 2-3. De verhoopte gelijkmaker bleef echter uit, waardoor de Belgen uit het toernooi liggen.

Groepswinnaar

"Het toernooi is ten einde, het is het einde van een generatie", klinkt het bij Vanasch. "Dit is erg triest, erg emotioneel. Maar we kunnen de wedstrijd niet meer veranderen. Dit is sport en soms is het wreed."

De troepen van Michel van den Heuvel sloten de groepsfase af als winnaar in groep B. Ze behaalden zeges tegen Ierland (2-0), Nieuw-Zeeland (2-1), Australië (6-2) in een heruitgave van de finale van 2021 in Tokio, India (2-1) en een gelijkspel tegen Argentinië (3-3). De top vier van de groep stootte door naar de kwartfinales en kruiste daarin met de andere groep. Daar won Duitsland voor Nederland (tweede), Groot-Brittannië (derde) en Spanje (vierde).

Brussel was in Parijs goed vertegenwoordigd bij de Belgische nationale hockeyploeg. Naast doelman Vincent Vanasch uit Evere stonden ook de Ukkelaars Gauthier Boccard en Tom Boon, Anderlechtenaar John-John Dohmen en Brusselaar Victor Wegnez op het veld. Cédric Charlier uit Anderlecht ging naar Parijs als reservespeler.

Olympisch Brussel

Nooit meer zullen de Olympische Spelen zo dicht in de buurt van Brussel zijn als de komende twee weken. Ontdek hier hoe de Brusselse atleten de Spelen de komende dagen beleven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni