Factuur sportpark aan Heizel loopt op: bijdrage van Stad in project nu al 20 miljoen

EC
© BRUZZ
09/09/2024

Op het Heizelplateau zijn de werken aan het toekomstige sportpark begonnen. Intussen loopt de rekening alleen maar op. Door prijsstijgingen bij de bouwmaterialen ligt de totaalkost nu al rond de 56 miljoen euro. In 2020 sprak men nog over 40 miljoen. De extra kost wordt gedeeld door het consortium Neo en Brussel-Stad.

De totale kost van het sportpark ligt nu al op 56 miljoen euro, bevestigt schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo). Dat is dik 15 miljoen meer dan bij een eerdere schatting in 2020. Ook toen was de factuur al een pak hoger dan aanvankelijk begroot.

Hellings legt het punt maandagavond op de gemeenteraad voor ter stemming. “We beslissen vandaag over de bijdrage van de Stad in dit project. Die ligt nu rond de 20 miljoen euro,” zegt Hellings. Twee jaar geleden sprak de Stad nog maar over 8 miljoen euro aan eigen inbreng. “De prijzen van materialen zijn fel gestegen door de inflatie van de vorige jaren,” aldus de schepen.

Verplaatsing

Op het Heizelplateau komt een sportpark met een rugby- en voetbalterrein, een hockeyveld, atletiekpiste, tribune met 5.000 zitjes en toegankelijk park. Er komt ook een clubhuis en de Belgische voetbalbond en het Belgisch Olympisch Comité zullen hun kantoren (deels) verplaatsen.

“Die verplaatsing is nodig om zeker te zijn dat we nog sportactiviteit behouden op de Heizel,” zegt Hellings, want de voetbalbond verhuist grotendeels naar Tubeke. “We betalen ook mee voor de verplaatsing van hockeyclub Primrose dichterbij het nieuwe stadion, van een handisportclub en een boogschuttersclub.”

Momenteel zijn op de site de werken voor het nieuwe hockeyveld gestart. Nadien volgen de riolering en andere ondergrondse werken. Normaal gezien moet het hele sportpark tegen 2030 afgewerkt zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni