Peter De Voecht/Photo News

| Ingeweken Brusselaar in actie op de bouldermuur tijdens de halve finale op de Olympische Spelen van Parijs

Hannes Van Duysen voorlopig 7e in halve finale sportklimmen, 'Niet fantastisch'

© Belga
05/08/2024
Updated: 05/08/2024 13.41u

Sportklimmer Hannes Van Duysen is maandag voorlopig zevende tijdens de halve finales boulder & lead op de Olympische Spelen in Parijs. Op de boulderwand in Le Bourget verzamelde de negentienjarige Brusselaar in totaal 34,3 punten. Woensdag volgt deel twee van zijn halve finale.

"Het is niet fantastisch gegaan. Ik had hier en daar wat meer punten kunnen krijgen", reageert de 19-jarige Van Duysen na zijn eerste wedstrijd in het klimcomplex van Le Bourget, nabij Parijs.

Net als zijn negentien concurrenten kreeg Van Duysen vier boulders (of moeilijkheden) voorgeschoteld. Voor elke klim kregen ze vijf minuten om de top te halen, wat telkens een maximum van 25 punten kon opleveren. Van Duysen haalde bij geen enkele boulder de top, al scheelde het zeker bij de laatste maar weinig. Daar baalt hij dan ook om. "De vierde boulder had ik kunnen toppen. Dat had mij 15 punten meer kunnen opleveren. Dat is een serieus verschil, goed voor vijf of zes passen in de lead", legde hij uit. In het lead-onderdeel krijgen de klimmers (deze keer met touw) een poging van vier minuten om zo hoog mogelijk te finishen op een route.

'Iets te weinig'

Van Duysen eindigde in april nog als derde in de boulderfinale van de wereldbekermanche in het Chinese Keqiao. Het is van de twee onderdelen zijn favoriete en daarom vond hij het jammer niet hoger te hebben gescoord. "Als boulderaar is dit iets te weinig om het verschil te kunnen maken in de combinatie", stelde hij. "Ik ga woensdag in de lead natuurlijk proberen zoveel mogelijk punten te halen. De top acht is nog haalbaar, als het wat meezit. Vandaag verliep niet alles volgens plan, maar het kan nog."

De sportklimmers werken hun competitie af in Le Bourget, even buiten Parijs, waar 6.000 toeschouwers maandag in een zonovergoten venue voor een uitgelaten sfeer zorgden. "Het was geweldig", genoot Van Duysen nog na van de sfeer. "Zeker toen ik mij klaarmaakte voor de laatste boulder en Sam (Avezou, een Fransman, red) binnenkwam. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Het was 'insane', niet normaal, een geweldig moment in mijn carrière."

'Gouden kans'

Van Duysen plaatste zich eind juni op het olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest voor de Spelen van Parijs. Hij kan er nu kostbare ervaring opdoen met het oog op 2028, wanneer hij in Los Angeles wil pieken. "Mijn levensdoel is daar het podium te halen", benadrukte hij nog. "Maar dat betekent niet dat ik hier geen finale wil klimmen. Hoe meer ervaring ik kan opdoen, hoe beter. Het is een gouden kans."

"Mijn levensdoel is in Los Angeles het podium te halen, maar dat betekent niet dat ik hier geen finale wil klimmen. Hoe meer ervaring ik kan opdoen, hoe beter. Het is een gouden kans."

Hannes Van Duysen

Brusselse sportklimmer

Sportklimmen bestaat uit drie disciplines: speed, boulder en lead. Op de Olympische Spelen is er één combinatiecompetitie voor boulder en lead en een aparte speedcompetitie. Van Duysen neemt deel aan de boulder-lead-competitie, die start met boulder, het klimmen zonder touw.

34,3 punten

Van Duysen ging als zesde van de in totaal twintig halvefinalisten goed van start. Onze landgenoot kon meteen tien punten scoren op de eerste boulder en deed het met een score van 9,8 punten bij de tweede boulder ook niet onaardig. Op de derde hindernis vond Van Duysen weinig grip en kon hij maar 4,8 punten scoren. De jonge Belg sloot af met 9,7 punten op de vierde en laatste boulder. Met een totaalscore van 34,3 punten vestigde Van Duysen zich op een knappe zevende plaats in de tussenstand, die getopt wordt door de Japanner Sorato Anraku met 69 punten.

Woensdag (10u) volgt de halve finale in de lead (met touw), waar de scores van de halve finales in de boulder worden samengeteld. De top acht stoot vervolgens door naar de finale, die zowel voor boulder als lead vrijdagochtend (10u15) plaatsvindt. Daarna worden alle scores opnieuw samengesteld en zijn de drie medaillewinnaars van de combiné bekend.

Voor Van Duysen, die uit Gent komt, maar in Brussel woont om te trainen, is het zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen.

Olympisch Brussel

Nooit meer zullen de Olympische Spelen zo dicht in de buurt van Brussel zijn als de komende twee weken. Ontdek hier hoe de Brusselse atleten de Spelen de komende dagen beleven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni