Gvg/Photo News

| Red Panthers Charlotte Englebert (die scoorde) en Vanessa Blockmans vieren de overwinning op Spanje

Red Panthers voorbij Spanje naar halve finales

© Belga
05/08/2024

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg heeft zich maandagavond geplaatst voor de halve finales op de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. Doelpuntmaker Charlotte Englebert ziet dat de Panthers "volwassener zijn geworden".

In het Yves-du-Manoirstadion haalden de Belgen het in de kwartfinales met 2-0 van Spanje, na treffers van Delphine Marien (46.) en Charlotte Englebert (49.), die tot 2023 voor Racing Brussels speelde.

De Panthers beten lange tijd hun tanden stuk op de Spanjaarden, die zich concentreerden op de verdediging. De Spaanse doelvrouw Carla Perez nam een uitblinkersrol op zich, door Charlotte Englebert (2x), Stephanie Vanden Borre en Judith Vandermeiren van een doelpunt te houden. De Belgen controleerden wel, maar het tempo lag toch vaak net te laag om de Spaanse armada uit verband te spelen.

Na een groene kaart voor de tegenstander profiteerde Delphine Marien in het laatste kwart dan toch om de Panthers op voorsprong te zetten. Amper enkele minuten later zorgde Englebert na een strafcorner voor de dubbele voorsprong, meteen ook de eindstand en zo was de revanche een feit voor de eerdere uitschakeling van de Red Lions tegen Spanje.

Halve finale tegen China

In de halve finales staan ze woensdag tegenover China, dat op de vierde plaats eindigde in groep A, na onder meer een 2-1-nederlaag tegen de Belgen. Bij de laatste acht gingen ze eerder op maandag onverwacht met 2-3 voorbij Australië, dat als winnaar uit groep B kwam. In de andere halve finale staan Nederland en Argentinië tegenover elkaar. Oranje klopte Groot-Brittannië met 3-1, de Argentijnen gingen voorbij Duitsland naar de laatste vier. De finale en kleine finale staan vrijdag op het programma.

De Red Panthers, de Europese vicekampioenen van vorig jaar in het Duitse Mönchengladbach, staan voor de tweede keer ooit op de Olympische Spelen. Bij hun vorige deelname, in Londen 2012, eindigden ze op de elfde plaats.

"We moeten de Chinezen absoluut niet onderschatten en analyseren waar we ze pijn kunnen doen."

Charlotte Englebert

Hockeyspeelster bij de Red Panthers

"We speelden tegen China aan het begin van het toernooi en dat was een moeilijke wedstrijd", weet Charlotte Englebert nog. "Sindsdien hebben de Chinezen verdere vooruitgang geboekt en ze speelden een heel goede wedstrijd tegen Australië in de kwartfinale. We moeten ze absoluut niet onderschatten en analyseren waar we ze pijn kunnen doen. Deze wedstrijd is nog lang niet gewonnen."

Englebert blikte ook nog terug op de zege tegen Spanje. "Deze wedstrijd bewijst dat we volwassener zijn geworden", zei ze. "De stress nam bij ons niet toe, ook al bleef de eerste goal uit. We speelden een zakelijke wedstrijd. In de volgende duels moeten we wel letten op de groene kaarten." De troepen van Raoul Ehren pakten immers twee groene kaarten tegen de Redsticks, wat synoniem staat voor een tijdelijke uitsluiting van twee minuten.

Olympisch Brussel

Nooit meer zullen de Olympische Spelen zo dicht in de buurt van Brussel zijn als de komende twee weken. Ontdek hier hoe de Brusselse atleten de Spelen de komende dagen beleven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni