Belga

 

| Anderlecht won zijn galamatch met 2-1 tegen Wolfsburg.

Vooruitblik

Wachten op Fredberg: Anderlecht vat seizoen aan met bloedarmoede

JB
25/07/2024

Anderlecht duikt het nieuwe seizoen in met een hoop vraagtekens. Sterkhouders vertrokken, maar op één transfer na blijft het wachten op vers bloed. “Het huiswerk is weer niet af.”

“Ons verhaal is nog niet voorbij.” Met een grootscheepse pr-campagne kondigde paars-wit vorige week aan dat kapitein en clublegende in wording Jan Vertonghen nog niet uitgekeken is op Neerpede. Het verlengde verblijf van de recordinternational betekent een enorme opsteker voor Anderlecht, al is het maar omdat het op inkomend transfervlak voorlopig ijzingwekkend stil blijft.

“Het doet wat denken aan het narratief van vorig seizoen”, vertelt Radio Radzinski-stem Pieter Coppens aan de telefoon. “Natuurlijk speelt de moeilijke financiële realiteit van de club nog steeds mee, ondanks de verkoop van Zeno Debast (aan Sporting Lissabon, red.) voor 16 miljoen euro.”

Logischerwijs zijn de ogen van het paars-witte publiek gericht op CEO Sports Jesper Fredberg. Volgens Coppens hoopt de Deen – “eerder voorzichtig ingesteld” – op een goede seizoenstart om de transferstilte te maskeren. “Toen Anderlecht vorig seizoen op de openingsspeeldag met de billen bloot ging op bezoek bij Union, is er snel vaart in gekomen. Hoe dan ook: vandaag moeten we vaststellen dat het huiswerk weer niet af is.”

"Sommige spelers gaven na afloop van de wedstrijd tegen Wolfsburg zelf aan mij toe dat het nog veel beter moest. Niet alleen het spel, maar ook de kerndiepte"

Olivier De Wilde

Sporza-journalist

‘Alarmfase rood’

Sporza-journalist en Anderlecht-watcher Olivier De Wilde klinkt nog wat scherper in zijn analyse.

“Het is alarmfase rood, al denk ik dat de fans ook wel weten dat ze geduld moeten koesteren. Anderlecht is geen marktleider meer en er zijn misschien wel die miljoenen van Debast, maar vorig jaar rustte het bestuur rond deze periode na de verkoop van doelman Bart Verbruggen (voor 20 miljoen euro naar Brighton, red.) op nog meer miljoenen en hadden aan de seizoenstart enkel Kasper Dolberg en Louis Patris getekend”, weet De Wilde.

De komst van vedetten zoals Mats Rits, Thomas Delaney, Kasper Schmeichel en Thorgan Hazard werd pas in augustus vorig jaar bevestigd. “Maar ondertussen zit je met het vertrek van niet alleen Debast, maar ook Schmeichel, Delaney en Federico Gattoni. Die moet je allemaal een-op-een vervangen”, vindt De Wilde.

“Verder is er nood aan een nummer tien, een controlerende middenvelder en tot slot een extra winger om de blessures van Francis Amuzu en Thorgan Hazard op te vangen”, klinkt het. Ook flankverdediger Killian Sardella en offensieve middenvelder Mario Stroeykens zouden mogelijk op weg zijn naar de uitgang. Aan de andere kant wordt de Zweedse linkerflankverdediger Ludwig Augustinsson na een stabiel seizoen op huurbasis wellicht definitief overgenomen van Sevilla.

Lees verder onder de foto

7add7fd2-capture.png

RSC Anderlecht

| Jan-Carlo Simić maakt de overstap van AC Milan.

AC Milan

Dinsdagavond stelde Anderlecht met de Servische verdediger Jan-Carlo Simic wel een eerste officiële aanwinst voor.

“Hij komt van AC Milan, waar hij zelfs een paar doelpunten scoorde. Het lijkt me een fysiek rijpe, maar ook sterk voetballende verdediger die dus wel in het dna van de club past”, stelt Coppens.

“Maar kan je zo iemand meteen als titularis inpassen?”, countert De Wilde. Simic telt negentien lentes. “Ik denk dat dit Anderlecht nood heeft aan spelers met wat meer ervaring, liefst in de Belgische competitie.” Al lijkt het er wel op dat paars-wit in de Servische jeugdinternational de gedoodverfde opvolger voor Zeno Debast ziet, waarvoor Anderlecht over enkele jaren in een optimaal scenario langs de kassa mag passeren.

Coosemans

Ondanks de magere transferoogst tot dusver sloten de troepen van coach Brian Riemer de voorbereiding wel af met een positief bilan dankzij zeges tegen PSV, Amiens en Wolfsburg. Al moeten zo’n oefenmatchen uiteraard met een korrel zout genomen worden.

“Bij Wolfsburg stonden op een bepaald moment bijna alleen jeugdspelers op het veld”, zegt De Wilde, die de wedstrijd van commentaar voorzag voor Sporza. “De eerste tien minuten waren hoopvol, maar daarna kwamen er steeds meer gaten in de verdediging. Sommige spelers gaven na afloop zelf aan mij toe dat het nog veel beter moest. Niet alleen het spel, maar ook de kerndiepte. Je merkte ook hoe het team te afhankelijk van de inbreng van de inbreng van Anders Dreyer en Kasper Dolberg.”

Opvallend is ook dat Anderlecht het seizoen straks aanvat met Colin Coosemans tussen de palen – vorig jaar startte hij nog als derde doelman. “Coosemans zat niet eens altijd in de selectie”, zegt Coppens. “Hij heeft een belangrijke rol in de groep en is samen met Vertonghen een van de dragende krachten als het op de teamgeest aankomt, ook omdat hij vlot Nederlands, Frans en Engels spreekt. Maar als het op keeperskwaliteiten aankomt is het misschien net onvoldoende om uit te groeien tot onbetwistbare nummer één.”

Volgens goed ingelichte bronnen zou Antwerp-doelman Jean Butez in beeld zijn bij Anderlecht. “Dat is wat ik bedoel: zo iemand heb je nodig”, pikt De Wilde in. “Iemand met veel kwaliteiten en veel ervaring in onze competitie.”

"De ambitie mag top 2 zijn. En vooral: onze voet zetten naast topteams. Dat deden we vorig seizoen al bij momenten, maar niet consistent genoeg"

Pieter Coppens

Radio Radzinski-stem

Europees voetbal

Anderlecht finishte vorig jaar uiteindelijk als derde, maar vriend en vijand waren het er over eens: het spel van de recordkampioen liet vaak te wensen over. Ook coach Brian Riemer kreeg meer dan eens de wind van voren omwille van bepaalde tactische keuzes.

“Riemer is een goede people manager en kan een groep kneden”, vindt Coppens. “Maar het voorbije anderhalf jaar heeft hij op tactisch vlak te weinig zijn stempel kunnen drukken – hij verraste wat dat betreft vaak in negatieve zin. Er valt te weinig vordering op te merken in het spel en als de resultaten binnenkort tegenvallen, zou het wel eens snel kunnen kantelen voor Riemer”, klinkt het.

Voor De Wilde mag Riemer bij tegenvallende resultaten de komende weken nog niet als schietschijf dienen. “De coach moet het nodige spelersmateriaal nog krijgen”, benadrukt hij.

“Maar je kan wel zeggen dat Anderlecht na dat horrorseizoen geantwoord heeft met een onverhoopt goed seizoen. Alleen: nu zit je met de druk om minstens even goed te doen. Maar daar heb je momenteel bijlange niet de kern voor. Vergeet ook niet dat er in vergelijking met vorig seizoen ook Europese wedstrijden bij komen kijken.”

“Iedereen kreeg afgelopen seizoen weer het gevoel dat we meededen”, voegt Coppens toe. “Als die volgende stap voorwaarts nu uitblijft, kan de sfeer snel omslaan. En ja, momenteel zijn er veel vraagtekens en twijfels.”

Niet te onderschatten start

Terwijl de fans naarstig wachten op versterkingen trapt Anderlecht het seizoen zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden. Zonder lichtshow deze keer: er is geen publiek welkom als straf voor supportersrellen tijdens een clash met Standard vorig seizoen.

“Het is een gunstige openingsaffiche, want STVV is zelf een team in opbouw”, klinkt het bij De Wilde. Daarna volgt meteen een uitwedstrijd op de Bosuil, tegen Antwerp. “Eigenlijk leg je daarom best deze week al een tweetal ervaren namen vast, zodat die vanaf dan minuten kunnen maken.”

In de eerste speeldagen trekt Anderlecht ook naar KV Mechelen én Union, terwijl OH Leuven op bezoek komt in het Lotto Park. Coppens: “Geen evidente start, maar de vraag is ook: hoe klaar zijn de tegenstanders?”

Ondanks de lichte kern die straks voor de dag komt tegen Sint-Truiden en een zomermercato die nog vijf weken duurt, mag de recordkampioen wel ambiëren om beter te doen dan vorig seizoen, vindt de Radio Radzinski-stem. “Dat betekent top 2. En vooral: onze voet zetten naast topteams. Dat deden we vorig seizoen al bij momenten, maar niet consistent genoeg.”

De Wilde denkt dan weer dat top 3 haalbaarder is, als de kern stevig aangevuld wordt. “Maar dan zullen er toch ook wel wat offensieve lijnen op het veld gezet moeten worden, al doe je dat best al tijdens de voorbereiding met nieuwe jongens die stilaan ingepast kunnen worden. Als het transferbeleid deze zomer mislukt en je hebt ook nog eens die Europese wedstrijden, wordt het misschien wel bikkelen voor een plek bij de eerste zes.”

Niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Sports Jesper Fredberg tijdens de Jupiler Pro League-wedstrijd van RSC Anderlecht tegen Antwerp FC op 29 januari 2023

| (Archiefbeeld) Niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Sports Jesper Fredberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , RSC Anderlecht , Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni