Jouw vraag

BIG CITY. Als de vlag op het dak van het paleis wappert, is de koning dan thuis?

Maya Callizaya
© BRUZZ
19/09/2024

Als de Belgische vlag op het dak van het Koninklijk Paleis wappert, dan is de koning thuis. Tenminste, zo gaat het verhaal. Maar is het echt zo simpel?

Onze koning heeft twee verblijfplaatsen: het Koninklijk Paleis in het centrum van Brussel, waar hij werkt, en het kasteel van Laken, waar hij woont met zijn gezin. Boven op beide gebouwen is meestal de Belgische vlag te zien, maar dat is niet altijd het geval. Om voor eens en altijd duidelijk te zijn: als je die driekleur ziet wapperen, wil dat niet zeggen dat de koning thuis of in dat gebouw is.

Het is wél het teken dat hij in België is. Verblijft de koning om officiële redenen – een staatsbezoek bijvoorbeeld – in het buitenland of is hij meerdere dagen op privéreis, dan worden de vlaggen naar beneden gehaald. Dan is meteen voor iedereen duidelijk dat hij op dat moment niet in het land is.

'Als de Belgische vlag wappert op het dak van het paleis, is de koning dan daar aanwezig?'

Thibault uit Brussel-Stad

Onze tricolore doet dus dienst als een soort communicatiemiddel. En niet alleen om aan te geven of de koning in het land is, de vlag kan ook halfstok worden gehangen. Dat gebeurt bij het overlijden van een lid van de koninklijke familie.

De laatste keer was dat in 2014 bij de dood van koningin Fabiola. De centrale vlaggen op het paleis en het kasteel worden neergehaald, en op de zijkoepel wordt een andere Belgische vlag halfstok gehesen.

Ook bij momenten van nationale rouw, zoals het busongeval in Sierre in 2012 of de overstromingen in Wallonië in 2021, gaan de vlaggen halfstok. De regering beslist hoelang die periode van nationale rouw duurt. De centrale vlag van het Koninklijk Paleis wordt dan opnieuw vervangen door een andere vlag op de zijkoepel.

Op het kasteel van Laken wordt alleen de centrale vlag neergehaald.

Als er een ander staatshoofd op bezoek is in ons land, dan wordt de vlag van het bezoekende land op de zijkoepel geplaatst, zowel op het paleis als het kasteel. Gedurende de hele visite wapperen de twee vlaggen op beide gebouwen.

Erewacht

Kunnen we dan op een andere manier zien wanneer de koning thuis – en dus in zijn woning in Laken – is? Nee, niet echt.

Of hij aan het werk is in het Koninklijk Paleis aan het Warandepark kan je wel zien aan de soldaten voor de deur. Als erewacht staan zij aan de voorzijde van het gebouw. Dat geldt enkel voor het paleis in het centrum, niet voor het kasteel.

Ook in andere landen wordt de vlag gebruikt om te communiceren. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld hangt de zogeheten koninklijke standaard uit als koning Charles in Buckingham Palace – de residentie van de Britse monarch – is.

Die standaard is de officiële vlag van de koning zelf. Als de vlag van het Verenigd Koninkrijk, bekend als de Union Jack, boven het paleis wappert, dan is de koning niet aanwezig in het gebouw.

Passeer je nog eens aan het paleis in Brussel, check dan de vlag om te zien of de koning in het land is. Staat de erewacht buiten aan het paleis, dan is hij aan het werk. Geen vlag te zien? Dan verblijft ons staatshoofd in het buitenland.

  • Zelf ook een vraag voor Big city? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Stedenbouw , Big City , koning , vlag , Kasteel van Laken , het koninklijk paleis

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni