De stadsvereniging Inter-Environnement Bruxelles (IEB) reageert bij BRUZZ ongerust op het te koop stellen van de enorme NMBS-gebouwen aan het Zuidstation. "De immobiliëncyclus draait verder, maar de buurt wordt hier niet beter van."
Buurtverenigingen Zuidstation bezorgd: 'Vastgoeddeals komen enkel bouwbedrijven ten goede'
Een nieuw hoofdstuk in de decennialang aanslepende herinrichting van de grauwe buurt rond het Zuidstation: de NMBS zet een groot aantal gebouwen te koop.
Het gaat vooral om het complex France-Bara (73.000 vierkante meter), aan de overkant van het Zuidstation, op het grondgebied van Anderlecht en Sint-Gillis.
Ook het kantoorgebouw Atrium (49.000 vierkante meter) in Sint-Gillis en het complex Delta-Zennewater (27.000 vierkante meter) staan in de etalage, zo meldt De Tijd op basis van de immosite van de NMBS.
De tekoopstelling is verrassend, omdat aangenomen werd dat een consortium van de vastgoedbedrijven Besix, BPC/BPI en Immobel de herontwikkeling van de NMBS-gebouwen ging uitvoeren, in ruil voor de bouw van het nieuwe NMBS-hoofdkwartier aan de andere kant van Zuidstation, aan de Fonsnylaan.
Maar die ruildeal gaat dus niet door. De NMBS verzekert aan De Tijd wel dat de plannen rond het hoofdkwartier doorgaan, alleen volgens gewijzigde financiële afspraken. Die plannen, waarbij het vandaag leegstaande postsorteercentrum er een nieuwbouwconstructie bovenop krijgt, hebben tot protest van de buurt geleid.
'Immobiliëncyclus'
Claire Scohier van Inter-Environnement Bruxelles zegt in een reactie aan BRUZZ al enige tijd vermoedens te hebben dat de oorspronkelijke deal rond de nieuwe NMBS-hoofdzetel op losse schroeven stond.
De vzw, die buurtverenigingen overkoepelt, trok samen met onder meer het lokale collectief 'Midi Moins Une!' naar de Raad van State om de vergunning aan te vechten.
Scohier: "Die procedure is echter niet opschortend en toch zijn de bouwwerken nog steeds niet opgestart. Dat deed ons al vermoeden dat er iets aan de hand moest zijn."
Hoewel de jongste ontwikkelingen wellicht tot uitstel van de controversiële nieuwe NMBS-hoofdzetel geleid hebben, is Scohier toch negatief over de tekoopstelling.
"Want hiermee herbevestigt de NMBS als overheidsbedrijf de privatisering van de Bara-gebouwen en de andere sites. Alleen zal het nu via een verkoop aan andere projectontwikkelaars zijn."
"De immobiliëncyclus blijft zo draaien. Dat is voordelig voor de bouwbedrijven, maar de buurtbewoners worden er niet beter van. Want het blijft in essentie om de vervanging van kantoorgebouwen door andere kantoorgebouwen gaan."
Park
Scohier ziet in het dossier rond de NMBS-gebouwen een identieke logica als in Move'Hub, een ander vastgoedproject in dezelfde buurt: terwijl de wijkbewoners snakken naar een groene plek en betaalbare woningen, blijft in de praktijk kantorenbouw nog steeds de boventoon voeren.
"In ons droomscenario koopt het Brussels Gewest een deel van de sites om er een openbaar park aan te leggen. Zo'n stadspark aan het Zuidstation zou zowel de buurtbewoners, de pendelaars als de toeristen ten goed komen."
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Stedenbouw , herontwikkeling Zuidstation , Inter-Environnement Bruxelles , hoofdzetel NMBS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.