Het huidig bod van Union voor de bouw van een nieuw stadion op de Bempt-site in Vorst is dinsdagavond tijdens de gemeenteraad van tafel geveegd door de meerderheid. “Maar de gemeente blijft bereid om verder te onderhandelen.”
Union vraagt snelheid in stadiondossier nu gemeenteraad Vorst bod van tafel veegt
Lees ook: De wachtkamer dreigt voor Union
Dat het schepencollege van Vorst gekant is tegen het huidige stadionvoorstel van Union op de Bempt-site, dat concreet werd gemaakt via een bod van 3,5 miljoen euro, raakte vorige week al bekend. Dinsdagavond, tijdens een druk bijgewoonde gemeenteraad, werd dat standpunt formeel bevestigd.
Pijnpunten
"Voor alle duidelijkheid: Vorst sluit de deur niet”, zei burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) voor aanvang van de gemeenteraad aan BRUZZ. “Wel is het zo dat wij nog met een aantal onbeantwoorde vragen zitten. Daarom kan het gemeentebestuur het huidige bod niet accepteren.”
Volgens El Hamidine vonden er de voorbije twee jaar tal van gesprekken plaats tussen de verschillende partijen, maar over een aantal punten heerst nog onduidelijkheid. En die moeten eerst weggewerkt worden.
“Het gaat dan vooral over de toekomst van de gemeentelijke- en sportieve infrastructuur op de site, milieuaspecten en vragen rond mobiliteit. Wat de impact op de mobiliteit betreft, moet er - concreet - een impactstudie komen.”
De burgemeester van Vorst ontkent dat het financiële luik en de geboden prijs van Union voor de site (3,5 miljoen euro) een doorslaggevende rol speelt in de huidige beslissing van het gemeentebestuur. “Het gaat niet over het bedrag, maar over de vragen waar wij mee zitten.”
“Waarom is er zo lang getalmd door de meerderheid? Er had proactiever opgetreden moeten worden”
‘Collectief belang’
Tijdens de gemeenteraad trad schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo) zijn burgemeester en partijgenoot bij.
“Het collectief belang primeert. Hoe zit het met de toekomst van de 2500 amateursporters die vandaag van de site gebruikmaken? Kunnen die blijven of moeten die elders naartoe? Ook op het vlak van milieu zijn er vragen, door de aanwezigheid van een park met een belangrijke biodiversiteit. Bovendien is ook de impact op de gemeentediensten ter plekke nog onvoldoende geanalyseerd.”
‘Jarenlang getalmd’
Vanuit oppositiehoek kwam er vooral kritiek op de werkwijze van de gemeente in het stadiondossier de afgelopen jaren, minder op de inhoud. “De moeilijkheden die de beslissing van het college onderbouwen, zijn al jarenlang bekend”, reageerde Simon de Beer (PTB/PVDA). “Waarom werd zo lang getalmd, en niet proactiever opgetreden?" De tussenkomst van de Beer werd op applaus onthaald bij de aanwezige Union-fans in de zaal.
Eenzelfde geluid viel te horen bij Marc Loewenstein (Défi) en Laurent Hacken (Les Engagés).
'Union staat met de rug tegen de muur. Er moet gebouwd worden, anders zit de club met een probleem'
‘Geen steun gevoeld’
Is de Bempt-site nu volledig afgeschreven, het bod volledig afgewezen? Het lijkt eerder of de meerderheid druk wil zetten op Union om met een verbeterd plan af te komen, meer aangepast aan wat het bestuur wil. Ex-burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) en meerderheidslid verwoordde dat standpunt als volgt. “Het is een kwestie van goed beheer en in dat opzicht kan de meerderheid dit bod niet aanvaarden. Maar we zullen er alles aan doen om Union te ondersteunen bij hun nieuw stadion.”
Dat laatste was ook Union-ceo Philippe Bormans niet ontgaan; hij zat ook tussen het publiek en zei achteraf tegen BRUZZ: “Ik ben blij dat de gemeenteraad zich positief heeft uitgelaten over de club en uiteraard zijn er vraagtekens, maar wij willen nu wel weten of de gemeente bereid is mee te denken over ons voorstel voor de Bempt-site.”
Bormans: “We hebben jarenlang zelf de mogelijkheden voor de Bempt-site onderzocht en moeten nu constateren dat ons bod niet volstaat. Nochtans hebben wij nooit op basis van onze studies en berekeningen gezegd dat ons voorstel hét plan zal worden. Waar we nu wel behoefte aan hebben, is duidelijkheid.”
Bormans benadrukt dat het niet de gemeente Vorst is die zal beslissen over het toekennen van een stedenbouwkundige vergunning voor een nieuw stadion.
Vervoort en Smet
Na afloop van het agendapunt werd het voorstel van de voetbalclub meerderheid versus oppositie weggestemd. Er is wel een opening gelaten om verder te onderhandelen. Maar hoe dan ook lijkt de bal nu in het kamp te liggen van het gewest en met name bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en bij staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) die werd aangesteld om te bemiddelen.
“Er is geen plan b”, benadrukt Bormans. “Union staat met de rug tegen de muur. Er moet gebouwd worden, anders zit de club met een probleem.”
Lees meer over: Vorst , actua , Union , BEMPT-SITE , stadion , Gemeenteraad , Vorst , Mariam El Hamidine , Marc-Jean Ghyssels , Philippe Bormans
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.