In 2023 waren er in ons land 332 dreigingsmeldingen die mogelijk verband houden met terrorisme of extremisme, een stijging van 41 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Het grootste deel van de dreigingsmeldingen hebben betrekking op Brussel.
Aanslag en escalatie Israëlisch-Palestijns conflict doen meldingen van dreiging stijgen
Volgens het OCAD heeft die stijging vooral te maken het feit dat er vorig jaar verschillende triggerevents plaatsvonden, gebeurtenissen die sterke emoties oproepen en ertoe kunnen leiden dat extremisten tot de actie overgaan. Zo hebben de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict en de aanslag in Brussel in oktober een sterke impact op het aantal dreigingen.
Belangrijk is wel dat 55 procent van alle 332 meldingen als een lage dreiging worden ingeschaald. Iets meer dan een derde werd beoordeeld als gemiddeld terwijl zo’n 7 procent op een bepaald moment ‘ernstig’ was.
Het grootste deel van de dreigingsmeldingen is verbonden aan het rechtsgebied Brussel gevolgd door Antwerpen, Luik, Gent. In de meeste gevallen gaat het over zogenaamde “lone actor-profielen" die alleen handelen en geen structurele banden met extremistische groepen hebben. De belangrijkste doelwitten van de dreigingen zijn specifieke personen, veiligheidsdiensten en politieke autoriteiten.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Ocad , Dreigingsmeldingen