Brusselse N-VA en CD&V reageren enthousiast op oproep nieuw kanaalplan

JB
© BRUZZ
04/10/2024

De oproep van burgerbeweging ‘40 Comités’ om werk te maken van een nieuw kanaalplan en zo de veiligheid aan te pakken in de straten van de hoofdstad wordt positief onthaald door de Brusselse N-VA en CD&V. Vrijdagnamiddag raakte verder ook bekend dat de gewestelijke veiligheidsstrategie, waarvan de vijftien hotspots in de verschillende wijken de belangrijkste exponent is, verlengd wordt tot maart 2025.

BRUZZ bracht vrijdag de oproep van burgercollectief ‘40 Comités’ gericht aan het federale niveau om een nieuw kanaalplan tot stand te brengen. Daarin zouden de federale bevoegdheden op het vlak van asiel en migratie enerzijds en justitie en politie anderzijds een hoofdrol moeten spelen om de onveiligheid in de Brusselse straten onder handen te nemen.

Het initiatief van de Brusselse burgerbeweging kan alvast op sympathie rekenen van de huidige Brusselse oppositiepartijen CD&V en N-VA, die sowieso felle kritiek uiten op het veiligheidsbeleid van minister-president Rudi Vervoort (PS).

“Zo’n eengemaakte aanpak van drugsbendes en drugsgeweld is nodig via een synergie tussen het Gewest, de politiezones en het federale niveau”, reageert Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

“Dit geweld stopt immers niet aan grenzen van gemeenten of politiezones, grenzen waarvan maar al te dankbaar gebruikgemaakt wordt door criminelen. Tegelijkertijd moeten de lokale politiebudgetten omhoog door extra financiering door de gemeentedotaties”, vindt Vanden Borre.

"Een effectief veiligheidsbeleid voeren, behoort wel degelijk tot de voorzichtige zaken waarvoor we mogen kijken naar de huidige minister-president en regering"

Benjamin Dalle (CD&V)

Brussels parlementslid

18 juli 2024: Benjamin Dalle (CD&V) legt de eed af tijdens de ceremonie voor gecoöpteerde senatoren

Ogen op Vervoort

Ook Benjamin Dalle (CD&V) heeft oor naar de oproep. “De afgelopen week zijn we opnieuw geconfronteerd met schokkende schietpartijen in Anderlecht, waaronder een ernstig incident bij metrostation Aumale. Deze gebeurtenissen maken pijnlijk duidelijk dat de drugscrisis in Brussel steeds verder escaleert en dat het geweld dat daarmee gepaard gaat onacceptabel is.”

Dalle verwijst naar de veiligheidsstrategie die dit voorjaar op gewestelijk niveau is afgeklopt, maar waarvan het volgens hem “niet duidelijk is in welke mate die tot goede resultaten leidt op het terrein”.

“Het is cruciaal dat er voor elke hotspot een actieve lokale taskforce en een effectief actieplan is. Is dat vandaag het geval? We weten het niet”, aldus Dalle. “De veertig burgercomités wezen er eerder al op dat er maar weinig zichtbare vooruitgang is geboekt. De drugsbendes wachten niet op de vorming van een nieuwe regering: het voeren van een effectief veiligheidsbeleid behoort wel degelijk tot de voorzichtige zaken waarvoor we mogen kijken naar de huidige minister-president en regering.”

“Er kan zeker een vraag gesteld worden naar de federale regering, onder meer de herfinanciering van de politie door de herziening van de KUL-norm is een legitieme vraag, maar de coördinatie is en blijft in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de minister-president”, vervolgt het Brussels parlementslid.

“Ook de opmaak en de operationalisering van een globaal plan of een nieuw kanaalplan moet in de eerste plaats gebeuren onder coördinatie van de minister-president.”

Veiligheidsstrategie verlengd

De uittredende minister-president kondigde vrijdag aan dat de gewestelijke veiligheidsstrategie, waarvan de vijftien hotspots in verschillende Brusselse wijken de belangrijkste exponent is, verlengd wordt tot maart 2025.

“Om deze verlenging werd verzocht tijdens de laatste vergadering van de gewestelijke veiligheidscel, die verantwoordelijk is voor de regelmatige evaluatie van de strategie die afgelopen voorjaar is ingevoerd”, zei Vervoort vrijdag in het Brussels halfrond.

In de vijftien hotspots, waar politieacties focussen op veiligheid, preventie en het leven in de wijk, richten de veiligheidsmaatregelen zich onder meer op identiteitscontroles, een alcoholverbod en het bezit van “gevaarlijke voorwerpen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Veiligheid , Benjamin Dalle , Mathias Vanden Borre , Brusselse N-VA , CD&V Brussel , kanaalplan , 40 comités

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni