Is repressie een antwoord op de drugsproblematiek in de hoofdstad? Volgens minister Alain Maron (Ecolo) alvast niet. Maar meerdere burgemeesters en minister-president Rudi Vervoort (PS) zijn voorstander van meer blauw op straat, en vragen federale politieversterking. “Er is een alomvattend plan nodig, een drugsprobleem kan je niet zomaar wegwerken met meer politie,” duidt criminoloog Jelle Janssens (UGent) maandag in de studio bij BRUZZ 24.
Criminoloog Jelle Janssens over drugsgeweld in Brussel: ‘Dit is een structureel probleem’
“Het zal een en-en-verhaal worden,” zegt criminoloog Jelle Janssens (UGent), gespecialiseerd in georganiseerde misdaad: “Je kan niet uitsluitend inzetten op een repressieve aanpak, zonder oplossingen op lange termijn.”
Het drugsgeweld kent volgens Janssens zijn oorzaak in maatschappelijke problemen en een internationale markt. “Dat zijn twee verschillende zaken om aan te pakken. Wanneer het dus gaat over repressie, moet je ook kijken naar de doelstellingen. Gaat het louter om criminaliteit bestrijden, dan kan het in principe werken. Maar wil je veiligheid van de buurtbewoners duurzaam kunnen garanderen en betere contacten met hen uitbouwen, dan is er een andere aanpak nodig.”
Janssens wijst ook op de structurele problemen in Brussel. “Er zijn negentien gemeentes en zes politiezones, wat niet voor een efficiënte coördinatie zorgt. Daarbovenop heb je nog eens het gewestelijk niveau. Coördinatie is essentieel, maar niet evident in een gefragmenteerd institutioneel landschap.”
Maandag kondigde Vervoort de uitrol van een globale gewestelijke strategie aan, gericht op de drugsproblematiek. “Verschillende instanties moeten er hun draai in vinden, gaande van de politie tot psychosociale dienstverlening en scholen. Vooral de regie is daarbij belangrijk, er moet duidelijkheid komen over wie ter verantwoording kan worden geroepen en de beschikbare middelen,” aldus nog Janssens.
Lees meer over: Veiligheid , UGent , Rudi Vervoort , drugsgeweld , jelle Janssens