De korpschef van de Brusselse politiezone Zuid Jurgen De Landsheer heeft dinsdag een oproep gelanceerd om de taken van de lokale politie te herzien. Dit in het kader van de bestrijding van de drugsbendes in de Anderlechtse Peterboswijk.
Korpschef bepleit politiehervorming in kader van Peterboswijk in Anderlecht
De Peterboswijk zou volgens een brief van de sociale huisvestingsmaatschappij hoe langer hoe meer geteisterd worden door drugsbendes actief binnen internationale netwerken, zo bleek maandag. Voor de lokale politie zouden de problemen niet langer beheersbaar zijn, schreef Anderlechtse Haard, dat in de brief aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vroeg om federale politieversterking.
De korpschef van de Brusselse politiezone Zuid reageert dinsdag dat hij zich bewust is van het probleem in Anderlecht. Zijn korps is naar eigen zeggen niet gewapend om het bestrijden van de misdaad tot een goed einde te brengen.
"De Peterboswijk is geen no go-zone voor de Brusselse politie," verduidelijkt De Landsheer. Volgens hem is zijn politiekorps elke dag actief aanwezig in de wijk. "Elke dag pakken we de kleintjes op, terwijl de grote dealers buiten schot blijven," meent De Landsheer.
Focus op nabijheid
Er moet vooral ingezet worden op het in kaart brengen van het drugsnetwerk, stelt De Landsheer. Daarnaast moet er werk gemaakt worden van een politiehervorming met focus op nabijheid. Daarbij beoogt De Landsheer geen eengemaakte politiezone, aangezien die "de politie enkel maar verder van de bevolking zal brengen."
Wel moet er een kerntakendebat volgen over de taken van de lokale politie in Brussel, zo stelt De Landsheer. "Wij kunnen de Peterboswijk aan, maar dan kan ik niets anders meer doen in mijn politiezone," klinkt het. Dat is het gevolg van een structurele onderfinanciering van de lokale politiediensten in Brussel, stelt de korpschef.
"Ik zit met een tekort van 20 procent op het operationale kader van mijn politiezone, of tweehonderd politieagenten. Tegelijkertijd moet er bijstand geboden worden in het Justitiepaleis, de gevangenissen, bij manifestaties en betogingen, de Joodse instellingen, of bij voetbalclubs."
De veelheid aan taken van de lokale politie is volgens De Landsheer dan ook een vorm van "zelfmoord" voor de "nabijheidspolitie waar iedereen om vraagt."
Tot in Marseille
Ook Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) geeft mee dat er heel wat politie-interventies in de Peterboswijk hebben plaatsgevonden de voorbije jaren. "Die houden we ook aan", aldus de Anderlechtse burgervader. Cumps treedt zijn korpschef bij dat er inspanningen geleverd moeten worden om het netwerk - dat mogelijk tot in Marseille zou reiken - aan banden te leggen. Cumps wijst er ook op dat er meer moet worden ingezet op het vervolgen van de gebruikers, om de vraag naar drugs droog te leggen.
Een politiecommissariaat installeren in de Peterboswijk is volgens Cumps geen goed idee. "De politie kan niet 24/7 in de Peterboswijk blijven. Indien er een commissariaat zou komen, zou dat ook minder agenten op het terrein betekenen," aldus de burgemeester van Anderlecht.
De gemeente Anderlecht zit donderdag rond de tafel om het probleem te bespreken met safe.brussels, het veiligheidsorgaan van het Brusselse Hoofdstelijke Gewest. Maandag wordt ook rond de tafel gezeten met Nationaal Drugscommissaris Ine Van Wymersch, aldus Cumps.
Fusie politiezones
N-VA gemeenteraadslid in Anderlecht Gilles Verstraeten wijst erop dat het fusioneren van de Brusselse politiezones de enige mogelijke oplossing is voor het probleem.
De Brusselse N-VA-fractie pleit verder voor een verbod op samenscholingen in de meest problematische woonwijken, waaronder Peterbos - maar bijvoorbeeld ook Kuregem, het Zuidstation, de Brabantwijk en andere criminele hotspots in het gewest. Groepen van meer dan vijf personen moeten ontbonden worden vanaf 20.00 uur 's avonds tot 8.00 uur 's ochtends. Ook pleit de partij voor een verhoogde politieaanwezigheid in de wijken.
Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Jurgen De Landsheer , Peterboswijk , politiezone Zuid , sociale huisvestingsmaatschappij