De Brusselse regering stelde een aanpassing van de gemeentewet voor, waardoor de lonen van de Brusselse burgemeesters met 16 tot 30 procent zouden stijgen. Het voorstel werd voorlopig afgevoerd, wegens "te gevoelig op twee maanden van de verkiezingen."
Plan om lonen burgemeesters te laten stijgen afgevoerd
Op initiatief van minister-president Rudi Vervoort (PS) stelde de Brusselse regering enkele aanpassingen aan de gemeentewet voor, waaronder een stijging van de lonen van de gemeentesecretarissen. Volgens de Brusselse regering is het beroep van gemeentesecretaris ondergewaardeerd en verdienen Brusselse gemeentesecretarissen minder dan hun Vlaamse en Waalse collega's.
Maar door de lonen van de gemeentesecretarissen te laten stijgen, zouden ook de lonen van de burgemeesters en schepenen stijgen. Volgens het voorstel zou een burgemeester van een gemeente met 100.000 tot 150.000 inwoners 160.585 euro verdienen in plaats van 127.430 euro. Dat zou een stijging van 26 procent zijn. Burgemeesters van gemeenten met 50.000 tot 80.000 inwoners zouden 16,3 procent meer loon ontvangen. De loonsverhogingen zouden ook voor de schepenen gelden.
Twee maanden voor verkiezingen
De meerderheidspartijen verdedigen de loonsverhoging en leggen een verband met de decumul. Als er minder mandatarissen zijn, is er meer werk en mag een schepen iets meer verdienen, klinkt de redenering. Alleen houdt de voorgestelde aanpassing van de gemeentewet enkel een loonsverhoging in. Over het verminderen van het aantal mandatarissen staat geen woord in het voorstel.
Het voorstel van de Brusselse regering werd afgelopen week besproken in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement. De discussies daarover laaiden hoog op. "We beseffen heel goed dat het gevaarlijk is om een loonsverhoging van 16 tot 30 procent goed te keuren op twee maanden voor de verkiezingen", zegt een commissielid aan La Libre Belgique. Vervoort besloot om het voorstel voorlopig af te voeren, weet La Libre.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Gemeentewet , burgemeester , Rudi Vervoort , Brusselse regering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.