Tegen de verwachtingen in zijn de kaarten in heel wat gemeenten flink door elkaar geschud. Baronnen krijgen het moeilijk, radicaal-links breekt door, Ecolo grijpt de macht en de Nederlandstaligen hebben al lang niet meer zo goed gescoord als op 14 oktober. Vijf trends om te onthouden: dit is trend nummer 5.
Trend 5: Nooit meer Nederlandstalige gekozenen in veertig jaar
De Brusselse kiezer heeft in zijn gemeente opvallend vaak op Nederlandstalige kandidaten gestemd. Die stonden meestal niet op Vlaamse lijsten, maar wel op tweetalige én burgemeesterslijsten, waar ze opvallend goeie plaatsen kregen. De Nederlandstaligen zijn zo goed voor 12,5 procent van het aantal gekozenen.
Voor een gelijkaardige score moeten we al teruggaan tot 1976. In vergelijking met de vorige lokale verkiezingen van 2012 stijgt het aantal gekozenen van 78 tot 90.
De tandem Ecolo-Groen bleek opnieuw een succesformule voor veel Groen-kandidaten. De partij telt nu 27 gemeenteraadsleden (tegenover 19 in 2012). Door de goede score van de groenen maken ze ook veel kans op bestuursdeelname. Het regionale succes van Ecolo-Groen is dan ook mede te danken aan de zetels die Groen binnenhaalde.
“Groen draagt zeker bij tot het succes van de tweetalige lijst Ecolo-Groen, dat bewijst het geval waar ze apart opkomen, in Molenbeek”
“Groen draagt zeker bij tot het succes van de tweetalige lijst Ecolo-Groen, dat bewijst het geval waar ze apart opkomen, in Molenbeek,” zegt politiek expert Daniël Buyle. “Groen haalde er 2,4 procent, terwijl het aparte Ecolo tot 0,9 procent achteruitging. Anderzijds rendeert het Groen-verhaal in Brussel omdat de Nederlandstaligen meer ervaring hebben: het ecologische verhaal staat in Vlaanderen verder dan in Brussel. Daar profiteert Ecolo-Groen van.”
Voorts blijft het aantal Open VLD-raadsleden onaangetast (17), ondanks nederlagen zoals die in Brussel-Stad (oppositie) en de lage scores van bekende koppen, zoals ministers Guy Vanhengel (504 stemmen) en Sven Gatz (298). SP.A gaat globaal achteruit. Gevolg: drie gemeenteraadsleden minder, en in gemeenten zoals Schaarbeek, Evere of Berchem zelfs niemand meer.
CD&V verliest één gemeenteraadslid. Anderzijds krijgt PVDA zes Nederlandstalige gekozenen. En dan is er nog N-VA, die gaat van zes naar zeven gemeenteraadsleden. De partij kwam deze keer wel in meer gemeenten op, maar een doorbraak bleef uit.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Analyse , Ans Persoons , Nederlandstalige kandidaten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.