Om de Ukkelse MR van de macht te houden is een kleineaardverschuiving nodig. De kans is reëel dat de volgende burgemeester Boris Dilliès heet. Alhoewel.
Lees ook: Lijsttrekkers aan het woord: Ukkel
| De inzet |
MR en het kleine CDH lijken elkaar te vinden. Hamvraag is of Céline Fremault haar regionaal ministerschap plaatselijk kan verzilveren. Of gaat de Ukkelse CDH de dieperik in? Défi en Ecolo strijden intussen om de tweede plaats.
Dat het bestuur dat na de volgende verkiezingen aantreedt met man en macht de mobiliteitsproblemen moet aanpakken, wordt door weinigen tegengesproken. Ukkelaars van alle rang en stand, in de tien sociologische wijken die de gemeente telt, klagen steen en been over het verkeer dat zich vastrijdt. Maar er zijn nog andere uitdagingen: de dreigende dualisering en verpaupering van de wijken langs de Alsembergsesteenweg en de tanende handel in het centrum. Stilstand is geen keuze.
Met 21 van de 41 verkozenen had de MR in 2012 een nipte absolute meerderheid. Toch koos blauw ervoor om met de CDH (drie verkozenen) én Défi (vijf verkozenen) in zee te gaan.
Campagnekoorts
De verwachte felle strijd tussen burgemeester Boris Dilliès (MR) en eerste schepen Marc Cools (Uccle en avant!) blijft uit. Of zoals een Ukkelaar het mooi verwoordt: “Ze hangen met velen te glimmen aan de aanplakborden, maar dat is het zowat.” Wat niet is, kan natuurlijk nog komen.
De MR mag dan beresterk lijken, niet alles is koek en ei. Zo is er de defenestratie van voormalig burgemeester Armand De Decker door de affaire Kazakhgate. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die niet lang geleden zijn zinnen gezet had op de burgemeesterssjerp, laat dan weer de kelk aan zich voorbijgaan. En dan is er eerste schepen Marc Cools, die de partij de rug heeft toegekeerd. Hij komt met een eigen lijst: Uccle en avant!. Dit alles zal de MR zetels kosten. De vraag is hoeveel.
Zal de MR - als ze weer aan zet is - opnieuw kiezen voor CDH en Défi of ruilt ze Défi in voor Ecolo? Beide scenario’s zijn mogelijk. Omdat de MR rekening houdt met zetelverlies, zal ze kiezen voor een sterke derde, want dat de CDH als dank voor bewezen diensten in Wallonië opnieuw mag aanschuiven is een certitude. Ecolo haalde in 2012 zeven zetels, meer dan Défi, maar Emmanuel De Bock, lijsttrekker van Défi, rekent op een flinke zetelwinst: twee tot vijf verkozenen meer. De Bock meent dat in Ukkel alles mogelijk is: “Het is de kiezer die de kaarten schudt en beslist of de MR incontournable is.”
"De MR is al heel lang aan de macht, de mensen willen verandering."
Omdat de socialisten met nieuwe gezichten naar de kiezer trekken – Claudine Verstraeten en Françoise Dupuis spelen niet meer mee – is voorspellen moeilijk. In 2012 had de partij vijf verkozenen, evenveel als Défi. Opvallend is dat op de vijfde plaats de SP.A’er Dirk Dobbelaere staat. “De Vlamingen zijn een vaste waarde in Ukkel en Dirk is heel actief in de gemeente,” zegt plaatselijk PS-kopman Bernard Hayette.
Het valt trouwens op dat alle partijen, op Défi na, Vlamingen op hun lijst hebben. Bij christendemocraten, groenen en Uccle en avant! houden ze het bij één kandidaat. Bij de socialisten twee, maar bij de liberalen kon voormalig minister Jean-Luc Vanraes vier plaatsen bedingen op de MR-lijst. Nu zijn er twee Open VLD-verkozenen. Langs Vlaamse kant is het uitkijken naar de prestaties van de N-VA, waar Margareta De Belder zelfverzekerd naar de kiezer trekt. Vlaamsgezinde Ukkelaars kijken met gemengde gevoelens naar de komst van de N-VA: er zijn maar een goede 1.500 Nederlandstalige kiezers en de kansen van de Vlaams-nationalisten worden niet hoog ingeschat. De stemmen zijn dan verloren - voor de Vlamingen en de MR-lijst.
De Vlaamse schepen
Ukkel heeft geen Vlaamse schepen, maar een Nederlandstalige voorzitter van het OCMW. Dat is sinds 1999 Jean-Luc Vanraes (Open VLD) die zich vorig jaar heeft laten vervangen door partijgenoot Stefan Cornelis. Vanraes wordt er volgend jaar 65.
Carine Gol-Lescot (MR) is schepen van Franse en Nederlandstalige Culturele Aangelegenheden. Gol-Lescot doet haar werk volgens Nederlandstalige Ukkelaars voorbeeldig. Naar verluidt zijn er Franstalige gegadigden voor het voorzitterschap van het OCMW. In dat geval zou er wel een Vlaamse schepen kunnen komen.
Hoe scoort burgemeester Dilliès op de baro(n)meter?
Om een echte baron te zijn heeft Boris Dilliès (MR) nog niet genoeg kilometers op de teller. Hij is pas sinds een jaar burgemeester. Wel werd hij al in 2005 schepen. Hij is ook gepokt en gemazeld in de MR, de partij waarvan hij al sinds zijn vijftiende lid is.
Politiek landschap
Lees meer over: Ukkel , Kiest 2018: Ukkel , Boris Dilliès
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.