Photonews

| Frédéric De Gucht

De Gucht trekt zich terug uit gesprekken, N-VA wil aan tafel komen

SVG
© Belga
28/03/2025
Updated: 28/03/2025 17.24u

In het Brussels parlement hebben de zeven partijen, die volgens de informateurs de enige zijn die een stabiele meerderheid kunnen vormen, vrijdagvoormiddag het Agentschap van de Schuld gehoord over de precaire financiële toestand van het Gewest. Open VLD-onderhandelaar Frédéric De Gucht maakte bij zijn aankomst duidelijk dat het de laatste keer is dat hij aanschuift. N-VA wil zich niet laten vastpinnen op een post binnen de regering, maar is wel bereid aan tafel te komen.

Zoals bekend wil Open VLD enkel in een meerderheid met N-VA, de partij van de premier, waar de PS dan weer niet van wil weten. De partij zegt dat er een meerderheid aan de Nederlandstalige kant bestaat met Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit. "Dat is de enige mogelijke meerderheid aan Nederlandstalige kant waar wij deel van willen uitmaken. Ik heb de indruk dat voor bepaalde partijen het belangrijker is gewoon een regering te vormen in plaats van een goede regering met een goede begroting", stelt De Gucht.

De overige zes partijen willen dat aftredend minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) een meerjarenbegroting opstelt, maar De Gucht herhaalde het standpunt van zijn partijgenoot: "Een begroting is het sluitstuk van regeringsonderhandelingen. Wij willen kijken welke maatregelen nog in 2025 genomen kunnen worden om de oefening voor de komende regering gemakkelijker te maken", aldus De Gucht, die onder meer verwees naar de stijgende personeelskosten.

Laaouej

Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej zei klaar te zijn om aan een meerjarenbegroting te werken. "Wij willen vooruitgaan met de zeven partijen die in het Brussels parlement over een meerderheid van 54 op 89 beschikken", aldus Laaouej. "Dat er maatregelen komen voor 2025 is al iets, maar het is onvoldoende. In elke preformatie vertrekt men van een meerjarenbegrotingstabel".

Elke Van den Brandt (Groen) betreurde dat Sven Gatz ervoor kiest om binnen de regering in lopende zaken te werken, en niet met de zeven partijen. "Dat maakt het er niet eenvoudiger op", omdat die ploeg niet over een meerderheid in het parlement beschikt en een aantal partijen geen deel zullen uitmaken van de nieuwe Brusselse regering.

Regeringscommissaris voor N-VA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft alle partijen gevraagd zich uit te spreken over een eventueel regeringscommissariaat voor N-VA, een piste die al eerder op tafel lag. De vraag is gericht aan de zes andere partijen die sinds twee weken samenzitten - PS, Les Engagés, Groen, Open VLD, Vooruit en CD&V - en aan N-VA.

"Het is tijd om de bladzijde om te slaan. We willen verder gaan met de partijen die positief op mijn vraag antwoorden. Zij die niet antwoorden, worden geacht het voorstel te verwerpen", aldus Bouchez die met de overige partijen wil voortwerken, eventueel zonder meerderheid aan Nederlandstalige of Franstalige kant, of aan beide kanten. Volgens de MR-voorzitter is er zonder de N-VA op dit ogenblik geen meerderheid mogelijk.

Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej is het daar alvast niet mee eens. "Een staatssecretaris of een regeringscommissaris voor N-VA blijft hetzelfde, voor ons betekent dat dat de N-VA deel uitmaakt van de Brusselse regering", liet hij er geen twijfel over bestaan dat de Franstalige socialisten neen zeggen op de vraag van de MR. "We hebben een piste met zeven partijen. Ik snap de houding van Open VLD niet. Minister Gatz waarschuwt dat het gewest op een ijsberg afstevent, maar als we vragen onderhandelingen te starten, zijn ze niet geïnteresseerd", hekelde hij.

N-VA wil zich niet laten vastpinnen

Ook Ecolo past voor een meerderheid met N-VA erin, laat Samuel Cogolati op BX1 weten. "Ons politiek project staat diametraal tegenover dat van N-VA, en tegenover alle partijen die die kleine partij verdedigen. Want het is toch verre van de eerste partij in Brussel." Ecolo stelt zich wel constructief op om verder naar een oplossing te zoeken, die past binnen de waarden van Ecolo, inclusief via het parlement.

N-VA wil zich niet laten vastpinnen op een post binnen de regering, maar wil wel aan tafel komen. "N-VA is vanaf dag één bereid geweest om verantwoordelijkheid op te nemen en te spreken over de inhoud," zo zegt Vlaams minister Cieltje Van Achter (N-VA). "Brussel heeft nood aan een hervormingsregering die werk maakt van een gezonde begroting, meer veiligheid, netheid en vanzelfsprekende tweetaligheid. Laat ons dus dringend eerst samen rond de tafel gaan, het vertrouwen herstellen en een sterk regeerakkoord uitwerken. Pas wanneer dat fundament er ligt, is het logisch dat we bekijken wie welke bevoegdheid opneemt en in welke hoedanigheid. Wat ons betreft is dat nu geen twistpunt."

Brussel zonder regering

Meer dan 9 maanden na de verkiezingen is een politiek akkoord in Brussel verder weg dan ooit. BRUZZ vraagt zich af ‘Hoelang nog?’ en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel zonder regering , Frederic De Gucht

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni