Elke Van den Brandt (Groen) en Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) winnen zetels in het Brussels parlement.

Groen/Team Fouad Ahidar. Montage: BRUZZ

| Elke Van den Brandt (Groen) en Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) winnen zetels in het Brussels parlement.

Nederlandstaligen in Brussels parlement: Groen en Team Fouad Ahidar grote winnaars

Eva Christiaens
09/06/2024
Updated: 10/06/2024 13.24u

In het Brussels parlement wordt de Nederlandstalige flank de komende legislatuur vooral afgedekt door Groen en de nieuwe partij Team Fouad Ahidar. Die laatste schaart maar liefst een zesde van de Nederlandstalige stemmen achter zich, goed voor drie zetels. Open VLD, Vooruit en N-VA leveren elk een zetel in.

Bij Groen haalden ze zondagavond opgelucht adem. Ondanks tegenvallende resultaten in Vlaanderen vertrouwt een vijfde van de Nederlandstalige Brusselaars hen om de hoofdstad nog eens mee te besturen. Groen krijgt bijna 23 procent van hun stemmen en zo vier zetels in het parlement: evenveel als de voorbije vijf jaar, maar wel het hoogst aan Nederlandstalige kant. Lijsttrekker Elke Van den Brandt klopt zich op de borst dat haar mobiliteitsbeleid van de laatste jaren heeft geloond. “Groen vertrekt vanuit moedige politieke keuzes die de stad laten herademen en de meest kwetsbaren meenemen. Dat wekt duidelijk enthousiasme op,” zegt ze.

Wat ook de motivatie is, de kiezer gunt Van den Brandt 8.361 voorkeurstemmen: een topscore voor een Vlaamse Brusselaar. Alleen Guy Vanhengel (Open VLD) kwam de laatste tien jaar in de buurt. Daarnaast mag haar partij Emile Luhahi (1.298 stemmen), Lotte Stoops (2.819) en – opmerkelijk – lijstduwer Celia Groothedde (2.355) naar het Brusselse halfrond sturen. Welke rol zij in de gewestregering krijgen, hangt af van de onderhandelingen met winnende partij MR aan Franstalige kant. Wel krijgt Groen als grootste Nederlandstalige het initiatiefrecht om de meerderheid in het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie te vormen. En dan kan Van den Brandt niet om de grote verrassing van deze stembusgang heen, Team Fouad Ahidar.

Kandidaten

Ontdek hier welke kandidaten voor de verschillende partijen opkwamen voor het Brussels parlement en hoeveel stemmen ze behaalden.

Drie zetels

Fouad Ahidar wist zijn eigen partij in minder dan een halfjaar tijd uit te bouwen tot een volwaardig stemmenkanon. De Brusselse lijst haalt meteen 16,5 procent van de Nederlandstalige stemmen, kopstuk Ahidar maar liefst 7.602 eigen bolletjes. Het voormalige parlementslid van Vooruit wil inzetten op betaalbaar wonen, veiligheid en netheid, maar is ook tegen een verbod op onverdoofd slachten en deed vorig jaar omstreden uitspraken over de oorlog in Gaza. Zijn grote achterban van anderstalige kiezers, ook uit moslimhoek, is bekend. Toch is zijn score verrassend hoog. Behalve Ahidar komen nummer twee en drie van de lijst mee in het Brussels parlement.

Het gaat om Najima El Arbaoui, een zelfstandig IT-consultant uit Anderlecht die het naar eigen zeggen wil opnemen voor alleenstaande moeders, jongeren en ondernemers. Ze krijgt 1.876 voorkeurstemmen achter zich. Met ongeveer even veel stemmen is Ilyas El Omari (1.802) verkozen, een tweetalig zakenman uit Elsene die onder meer in boekhouding en horeca doet. Omari zal nog een intensieve cursus Nederlands moeten volgen, geeft Ahidar toe. Zelf voerden Ahidar en El Arbaoui vooral campagne via Tik Tok, WhatsApp en op de gemeentelijke markten. Dikwijls was dat in het Frans, soms ook Arabisch. In de kieskantons Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht haalt de partij zelfs een kwart van de Vlaamse stemmen, meer dan Groen.

Verliezers

Zowel Ahidar als Groen profiteert dus van extra kiezers. Anderstalig, en voor Groen vooral Franstalig dankzij ontgoochelde Ecolo’ers. In totaal tellen we ruim tienduizend nieuwe Nederlandstalige kiezers in vergelijking met 2019, een record. Het zijn stemmen die de andere partijen niet wisten te winnen, ondanks hun inspanningen in het Frans, Engels of andere talen. Open VLD en Vooruit verliezen elk één zetel in het Brussels parlement en ook N-VA moet een zitje afstaan. Ze behouden elk nog twee zetels.

Bij N-VA verdwijnt zo Gilles Verstraeten uit het halfrond (904 stemmen). Lijsttrekker Cieltje Van Achter mag blijven en kreeg 2.579 voorkeurstemmen achter zich. Dat zijn er iets meer dan Ans Persoons van Vooruit (2.378) en Sven Gatz van Open VLD (2.306), twee vorige regeringsleden zonder groot politiek palmares. Benjamin Dalle haalt als vorig Vlaams minister van Brussel amper 2.014 stemmen. Hij wordt nu de enige CD&V’er in het Brussels parlement. Bij Vooruit haalt Pascal Smet als tweede kandidaat nog 1.552 stemmen. Goed voor een zetel, maar nauwelijks een derde van zijn vorige score uit 2019. Mathias Vanden Borre (N-VA) mag tenslotte blijven met 1.051 voorkeurstemmen, Imane Belguenani (Open VLD) komt binnen met slechts 643 stemmen, het minste van alle gekozenen.

Winnen wel: de uitersten. Vlaams Belang sleept met 10,5 procent een tweede zetel binnen voor Sonja Hoylaerts (701 stemmen) uit de Dansaertwijk. Zij werkte vroeger in de horecasector. Ook lijsttrekker Bob De Brabandere uit Sint-Agatha-Berchem (2.237) mag naar het parlement. Bij PVDA behoudt alleen Jan Busselen zijn zitje. Zijn score is met 1.249 stemmen behoorlijk laag. Dankzij de Franstalige PTB geniet hij wel van een goed gevulde fractie.

Alle resultaten

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni