PS wil Brusselse regering vormen via stemming in parlement

JB
© BRUZZ
29/01/2025
Updated: 29/01/2025 18.35u

De PS stelt voor om een Brusselse regering te vormen die in het parlement gestemd wordt. Daarvoor steunt PS-kopman Ahmed Laaouej zich op een passage uit de Bijzondere Brusselwet, waarbij de leden van de nieuwe Brusselse regering aangeduid worden bij een geheime stemming. In die optiek hebben de Franstalige socialisten vandaag een procedure opgestart waarbij ze formateur David Leisterh (MR) voordragen als minister-president. De vraag is nu hoe de liberaal zal reageren.

Update: woensdagavond heeft de griffie van het Brussels Parlement het voorstel van Laaouej onontvankelijk verklaard. Lees hieronder hoe zijn oorspronkelijk plan eruitziet.

Niet toevallig riep Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej de pers woensdagnamiddag bijeen in een zaaltje in het Brussels Parlement. In het centrum van de macht heeft de PS een ongeziene procedure ingeluid waarbij de Brusselse parlementsleden de hoofdrol spelen om uit het formatiemoeras te kruipen.

Het plan waarmee Laaouej op de proppen komt, ziet er zo uit: op vrijdag 14 februari zou in het Brussels Parlement gestemd worden over de verkiezing van de nieuwe Brusselse minister-president en ministers.

In dat kader wil de PS ontslagnemend minister-president Rudi Vervoort (PS) vervangen door formateur David Leisterh (MR). De PS zet op die manier onwaarschijnlijk veel druk op de formateur, die bijna acht maanden na de verkiezingen nog geen onderhandelingen heeft kunnen aanvatten omdat uitgerekend de PS niet wil weten van de aanwezigheid van de N-VA in de meerderheid aan Nederlandstalige kant.

Stemmingen in Brussels Parlement

Laaouej steunt zich voor zijn plan op de Bijzondere Brusselwet. Die schrijft voor dat wanneer de Brusselse regeringsvorming op een dood spoor zit, minstens vijf volksvertegenwoordigers een lijst kunnen indienen met een kandidaat voor de nieuwe Brusselse minister-president. Die stap is al gezet: de PS heeft vandaag Leisterh voorgedragen als regeringsleider.

Vervolgens wordt gestemd over de kandidaten voor de nieuwe Brusselse ministerposten. Het gaat over twee Franstalige ministers en twee Nederlandstalige ministers. Die stemmingen verlopen geheim in “zoveel afzonderlijke stemmingen als er leden te verkiezen zijn” en hebben vervolgens een meerderheid nodig in het Brussels Parlement, niet in elke taalgroep.

In de praktijk zouden de twee Nederlandstalige ministers dus grotendeels door de Franstalige partijen verkozen worden. De wet heeft het enkel over ministers, niet over staatssecretarissen. Die zouden in een later stadium voorgedragen worden.

De adder onder het gras: de voordracht van die kandidaat-ministers heeft wel telkens afzonderlijk in de betrokken taalgroep een meerderheid nodig.

Lees verder onder de video

Leisterh

De vraag is nu hoe formateur David Leisterh zich zal opstellen. Hij zou op voorhand op de hoogte gebracht zijn van de demarche van de PS, net zoals Groen-fractieleider Stijn Bex (Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt is buiten strijd door ziekte).

Van den Brandt heeft via haar woordvoerder wel gereageerd op het plan van Laaouej: "Ik heb met verbazing geluisterd naar de eenzijdige voorstellen van de PS. Het is nochtans duidelijk: Brussel heeft nood aan een volwaardige regering na onderhandelingen, niet aan een ministeriële stoelendans."

Aan Vlaamse kant wordt het voorstel alvast lauwtjes onthaald. "Het voorstel van Ahmed Laaouej om de Brusselse ministers en vooral zichzelf, individueel te laten verkiezen door het parlement tart de reputatie van Brussel als hoofdstad van het surrealisme. Het is politiek onaanvaardbaar”, vindt Open VLD-onderhandelaar Frédéric De Gucht. Eerst onderhandelen, dan een akkoord sluiten en dan ministers aanduiden. Niet omgekeerd."

Ook Brussels N-VA-boegbeeld Cieltje Van Achter schiet het voorstel resoluut af. "Brussel heeft geen nood aan PS-voorstel dat enkel postjes verdeelt. Brussel heeft nood aan: échte regering die hervormt en keuzes maakt. PS weigert te onderhandelen, weigert keuzes te maken en tracht nu Vlaamse meerderheid buitenspel te zetten. Waanzin."

Vooruit staat dan weer wel open voor het voorstel. "We gaan het bestuderen. Er moet iets gebeuren om uit de impasse te geraken."

"Brussel heeft nood aan een volwaardige regering na onderhandelingen, niet aan een ministeriële stoelendans"

Elke Van den Brandt (Groen)

Brussels minister en Nederlandstalig formateur

BRZ 20241120 1912 BIJGEDACHTE Elke Van Den Brandt 2

Hoe gaat het nu verder?

De PS heeft via vijf parlementsleden de procedure in gang gezet om te stemmen over de minister-president en de ministers die de basis van de volgende Brussesle regering moeten vormen. Leisterh kan zijn kandidatuur gewoonweg afslaan. Maar, zo klinkt uit PS-hoek, dan moet hij ook vaststellen dat hij er op geen enkele manier in slaagt om tot minister-president te vervellen en moet hij zijn conclusies trekken.

Als Leisterh meegaat in het voorstel, ligt de baan open voor de voordracht van een PS- en Les Engagés-minister aan Franstalige kant. De MR, de PS en Les Engagés hebben immers voorbije zomer een akkoord gevonden rond een gezamenlijke "feuille de route", zoals Laaouej het omschrijft. Zij hebben dus de nodige meerderheid om twee ministers voor te dragen, waar vervolgens over gestemd wordt in het parlement. Maar wat nog helemaal onduidelijk is, is hoe de Nederlandstalige partijen zich op hun beurt daartegenover zullen verhouden. Lees: welke meerderheid er gevonden zou worden om twee kandidaat-ministers aan te duiden.

Met de demarche hoopt Laaouej uiteraard een meerderheid op poten te zetten zonder de N-VA, maar indirect ook zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant.

"Brussel is niet meer de optelsom van de twee gemeenschappen", aldus Laaouej woensdag. "De formateurs zijn er niet uitgeraakt, wij willen een democratische oplossing voorstellen om een volwaardige regering in het zadel te brengen met volheid van bevoegdheden."

Brussel zonder regering

Meer dan 8 maanden na de verkiezingen is een politiek akkoord in Brussel verder weg dan ooit. BRUZZ vraagt zich af ‘Hoelang nog?’ en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel zonder regering , Brusselse formatie , PS , Ahmed Laaouej

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni