Analyse

Schaarbeek: erop of eronder voor Bernard Clerfayt

Steven Van Garsse
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| Verboekhovenplein/Berenkuil in Schaarbeek.

De huidige meerderheid van de Lijst van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) en Ecolo-Groen heeft weinig om vrolijk van te worden. Het was zes jaar lang brandjes blussen in Schaarbeek.

Vier vragen over Schaarbeek

  1. Belangrijkste verwezenlijking? Na corona zijn de straten rond het Josaphatpark autoluw gemaakt, en werd de Azalealaan een eenrichtingsstraat. Dat is een Good Move-plan dat zonder veel protest is doorgeduwd, wat al een prestatie op zich is.
  2. Grootste mislukking? Een fout in de boekhouding bij het OCMW in 2017, pas vorig jaar ontdekt, maar sindsdien jaarlijks herhaald, veroorzaakt een enorm gat in de begroting.
  3. Houding jegens Nederlands? Er zijn twee goed draaiende Nederlandstalige gemeentescholen, waarvan één een gloednieuw gebouw kreeg. Het aantal Nederlandstaligen is ook gestegen, voor Défi-burgemeester Bernard Clerfayt een teken dat de Vlamingen zich thuis voelen in de gemeente.
  4. Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? De verloedering van de buurt rond het Noordstation na corona, met tal van incidenten, onder meer de dodelijke steekpartij waarbij agent Thomas Monjoie het leven liet en het onverwachte overlijden van Ibrahima in een politiecel. Het Schaarbeekse politiekorps wordt dan nog eens geplaagd door interne schandalen die maar niet opgelost raken.

Het zit de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt niet mee. Half september, net voor het afsluiten van de kandidatenlijsten, stapte schepen en stemmenkanon Mehmet Bilge over naar Team Fouad Ahidar. Het was de zoveelste overloper in een rij.

Daarmee gaat de deconfiture van het gemeentebestuur verder. Want het was best een mistroostige bestuursperiode. Er was de chaos op straat (met het Good Move-protest aan de Berenkuil), de chaos in het gemeentehuis (met gemeenteraden die verstoord werden door gescheld van ‘burgers’) en de chaos in het schepencollege zelf, waar een vooraanstaande schepen in staat van beschuldiging is gesteld voor verkrachting en pedofilie. Komt daarbij: de huidige coalitie heeft, door overloperij, sinds een jaar geen meerderheid meer.

“Schaarbeek is een mooie smeltkroes waar mensen proberen zo goed en kwaad als het kan samen te leven en een zekere harmonie te vinden”

Lefto

Dj en producer

Quote Schaarbeek DJ Lefto

De omstandigheden zijn er dus niet naar voor het bestuur van Défi, liberalen en groenen om vandaag met grote realisaties te kunnen uitpakken. Al zijn die er volgens de vorige dienstdoend burgemeester Cécile Jodogne (Défi) wel degelijk. Scholen zijn gerenoveerd, het Pogge- en het Houffalizeplein zijn heraangelegd, er kwam een nieuw park aan Stephenson en het gemeentelijke zwembad kon eindelijk in alle glorie weer open.

Te nipte meerderheid

Politiek blijft de toestand voor de Lijst van de Burgemeester Clerfayt (Défi) echter meer dan zorgwekkend. Van de zeventien zetels die de lijst in 2018 kon binnenhalen, blijven er vandaag nog maar elf over (op de 47). Clerfayt geeft vandaag toe dat hij in 2018 een te nipte meerderheid heeft gemaakt. Met Ecolo-Groen (tien zetels) had de coalitie maar drie zetels op overschot, met “risico’s op instabiliteit,” zo zegt hij zelf. Het is een fout die Clerfayt vandaag zuur kan opbreken, want mogelijk verliest hij de burgemeesterssjerp.

Aan wie is dan weer veel minder makkelijk te zeggen. Het speelveld ligt helemaal open. Schaarbeek heeft een traditie van voorakkoorden. Niet zo deze keer. En echt geloofwaardige opvolgers voor Clerfayt, die al twintig jaar aan het roer staat en de gemeente uit het slop heeft gehaald, staan er ook niet klaar.

MR-lijsttrekker Hadja Lahbib had een uitdager kunnen zijn. De ontslagnemende federale minister van Buitenlandse Zaken heeft een lijst gemaakt met Les Engagés, maar ze trok zich enkele weken geleden terug om zich te concentreren op haar kandidatuur als Europees commissaris. De MR heeft in allerijl een nieuwe lijsttrekker naar voren moeten schuiven: de onbekende Audrey Henry.

Bij de PS is Hasan Koyuncu lijsttrekker. Die kandidaat van Turkse origine draait al een tijdje mee, en is ook Brussels parlementslid, waar hij tot nu toe weinig indruk maakte. Of hij bestuursklaar is, zal toch moeten blijken.

Bij Ecolo is eerste schepen Vincent Vanhalewyn de uitdager. Ook hij staat klaar om burgemeester te worden. Vanhalewyn heeft voldoende ervaring in het schepencollege, maar Ecolo zit in de penarie na de verkiezingsnederlaag van juni. Hij rekent mee op Groen om het tij te keren.

Er moet voor de machtsverhoudingen zeker ook gekeken worden naar de ‘outsiders’. PTB, met lijsttrekker en advocate Leila Lahssaini, was bij de Kamerverkiezingen in juni de op één na grootste partij in Schaarbeek. De extreemlinkse partij moet wel concurreren met Team Fouad Ahidar. En verder is er nog de burgerlijst 1030Ensemble onder leiding van oudgediende Georges Verzin (ex-MR) die garen probeert te spinnen bij het anti-Good Move-protest.

Aan Nederlandstalige kant staan Gudrun Willems en Mathias Gyselen voor Groen op mooie plaatsen op de Ecolo-lijst. Ook CD&V’er Anton Schuurmans kiest voor die lijst. Schepen Quentin van den Hove (Open VLD) gaat op de lijst van burgemeester Clerfayt staan. Vooruit zag het niet zitten om met PS-lijsttrekker Hasan Koyuncu in zee te gaan, en komt met een eigen lijst. Voor N-VA is Cieltje Van Achter de lijsttrekker.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Schaarbeek kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Bernard Clerfayt , Défi

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni