Team Fouad Ahidar heeft zich zondag ook op lokaal vlak verankerd in Brussel. Vooral in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek kon de partij doorbreken, TFA wordt er in één klap de vierde kracht. In beide gemeenten wil de partij meebesturen, en daar voelen ze zich klaar voor: "De mensen op mijn lijst zijn niet willekeurig van straat geplukt."
In Anderlecht en Molenbeek breekt Team Fouad Ahidar door: 'We plukten overal stemmen weg'
Dat resultaat haalt de beweging zelfs zonder Fouad Ahidar zelf op de lijst, hij was namelijk kandidaat-burgemeester in Jette. In Sint-Jans-Molenbeek bereikt het ‘team’ zijn beste resultaat, onder leiding van een nieuweling in de politiek; Hamza Zibouh. De partij haalde er met 14,6 procent 7 van de 45 zetels binnen. Zibouh zelf kreeg 1.568 voorkeurstemmen achter zijn naam, het zesde resultaat in de gemeente en 500 meer dan de tweede op zijn lijst, Nadia Ahidar (de zus van).
Zibouh is de neef van Fatima Zibouh, politicologe die mee de kandidatuur van Molenbeek voor Culturele Hoofdstad in 2030 trekt. De 38-jarige heeft een verleden bij de MIVB en spreekt naast Frans, ook Nederlands: “Ik ben in het Nederlands opgegroeid, maar spreek nu vaker Frans, af en toe vergeet ik wel eens een woord.”
De TFA-kopman is erg opgetogen over het resultaat van Team Fouad Ahidar in Molenbeek. “Ik had persoonlijk zelfs op nog iets meer gehoopt, zo’n 8 à 10 zetels, maar zeven is natuurlijk een schitterend resultaat. We zijn er ongelooflijk blij mee, want we hebben er zo hard voor gewerkt.”
Team Fouad Ahidar wil met die zeven zetels ook wegen op het beleid, zo zegt Zibouh.“We hebben nog geen telefoontje gehad van Catherine Moureaux, maar we verwachten dat dat nog komt vandaag of morgen. En we zijn zeker bereid om deel uit te maken van een linkse meerderheid in Molenbeek.”
Machtsdeelname
Zibouh is er alvast van overtuigd dat zijn partij klaar is voor deelname aan de macht in Molenbeek. “We zijn een nieuwe partij, en hebben nog veel werk om zaken op te bouwen”, geeft hij toe. “Maar we hebben erg goede mensen staan op onze lijst, mensen met ervaring en een goed gevulde CV.”
“Rachid Mahdaoui bijvoorbeeld heeft een verleden bij de PS en cdH. Harmony Deknudt kent door haar werk in de verzekeringswereld wel wat van financiën en Mohamed Arabi was jarenlang militant bij PTB. Ik heb veel vertrouwen in mijn nieuwe gemeenteraadsleden, ze zijn niet willekeurig van de straat geplukt.”
Voor Zibouh kan zo’n samenwerking zeker met huidig burgemeester Moureaux, die het de voorbije bestuursperiode hard te verduren kreeg. “Ik ken mevrouw Moureaux niet persoonlijk, ik heb haar nog maar een tweetal keer kort ontmoet. Ik kan dus niet zeggen of ik vertrouwen heb in haar of niet, maar wij kunnen zeker samenwerken met de PS, we zijn allebei linkse partijen. En Moureaux heeft zeker ook positieve dingen gerealiseerd voor Molenbeek.”
“Wij zetten in op huisvesting, dat is heel urgent in Molenbeek. Daarnaast ook op netheid, nu een echte ramp hier, veiligheid op straat en natuurlijk de koopkracht van de mensen”, antwoordt Zibouh op de vraag waar hij zich mee wil bezighouden de komende zes jaar. En dat kan voor hen in de meerderheid of vanuit de oppositie. “Op vlak van netheid willen we ook de grote verschillen tussen Hoog- en Laag-Molenbeek wegwerken, die zijn zo opvallend.”
(Lees verder onder de afbeelding)
1.139 voorkeurstemmen
Ook in Anderlecht gooide TFA hoge ogen. Onder leiding van Chadi Cherfan scoorde de nieuwe partij er 14,1 procent, goed voor 7 van de 47 zetels.
Mohamed Adahchour stond in juni nog op de 21e plaats van de lijst voor het Brussels parlement van Les Engagés, maar raakte toen niet verkozen. Afgelopen zondag had hij meer geluk in Anderlecht. Met 1.139 voorkeurstemmen haalde hij vanop de 11e plaats een zetel in de gemeenteraad binnen en evenaart hij de nummer 2 en 3 op de lijst.
Of hij er klaar voor is? “Natuurlijk ben ik klaar, als je je kandidaat stelt voor de gemeenteraad, dan hou je er rekening mee dat je een zetel kan halen”, reageert hij. “Ik ben dan ook erg tevreden met het resultaat, ook met mijn persoonlijke score.”
Weggeplukte stemmen
Ondanks het het succes van de partij ziet het er niet meteen schijnbaar uit het niets. "Het ziet er naar uit dat we hier niet in het bestuur zullen raken voor de komende zes jaar. Dat is jammer, want we hadden erg graag meewerkt aan een echt links bestuur in Anderlecht." Volgens Adahchour ligt een deel van de verklaring voor het succes aan de implosie van Ecolo-Groen in de gemeente, maar “wij plukten bij zowat elke partij stemmen weg".
Adahchour wil zich in Anderlecht, net als veel Brusselse politici, inzetten voor netheid en veiligheid. "Anderlecht is een van de vuilste gemeenten van België, en het wordt alleen maar vuiler. Natuurlijk hoor ik van iedereen ook dat er iets gedaan moet worden op vlak van veiligheid met al die schietpartijen."
"Ten slotte wil ik me ook inzetten voor meer efficiënte bij de gemeentediensten. Mensen moeten soms drie tot vier uur wachten voor ze aan de beurt zijn, zelfs als ze een afspraak hebben. Dat moet anders."
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Jans-Molenbeek kiest , Anderlecht kiest , Hamza Zibouh , Mohamed Adahchour , Catherine Moureaux , gemeenteraadsverkiezingen 2024