De discussie over de sluiting van het Ter Kamerenbos zette spanning op de coalitie van liberalen en ecologisten in Ukkel. Daarom mikt huidig burgemeester Boris Dilliès (MR) op een absolute meerderheid, om de groenen te kunnen lozen.
Saskia Vanderstichele
| Ter Kamerenbos, Ukkel.
Vier vragen over Ukkel
- Belangrijkste verwezenlijking? De gemeente centraliseerde in 2022 haar diensten op de site ‘Project U’ in de Stallestraat. De renovatie van het voormalige kantoorgebouw van Fabricom startte in 2019, en ging gepaard met een stevig prijskaartje. De kosten voor de transformatie stegen van 22,7 miljoen euro naar 31,3 miljoen euro. De verkoop van gemeentelijke eigendommen moest een deel van dat bedrag opvangen, maar de opbrengst viel uiteindelijk lager uit dan vooraf aangekondigd. Toch maakt de gemeente zich sterk dat de verhuizing, ondanks de hoge kosten, kon verlopen zonder belastingverhoging voor de inwoners.
- Grootste mislukking? Een paar maanden geleden vonden er enkele pro-Palestijnse betogingen plaats aan de Israëlische ambassade in Ukkel. Tot twee keer toe werden die, aldus de actievoerders, hardhandig neergeslagen door de politie. Het waterkanon en traangas werden twee dagen op rij ingezet. De vraag rees toen of het optreden van de ordediensten wel proportioneel was. Het leidde tot een klacht aan het adres van de burgemeester. De laatste betoging in een rij van drie, verliep wel rustig. Dilliès gaf toen aan “lessen te hebben getrokken uit de voorbije dagen”. Ook een andere actie in juni verliep zonder incidenten.
- Houding jegens Nederlands? De voorbije legislatuur werden er 220 extra plaatsen gecreëerd in basisschool Sint-Vincentius. De capaciteit steeg er van 60 naar 280 plaatsen. Ook heeft de gemeente de ambitie om de Nederlandstalige muziekacademie volledig terug naar Ukkel te brengen. Momenteel wordt die in samenwerking met Sint-Lambrechts-Woluwe gecoördineerd. Concrete plannen zijn er wel nog niet. Over de huidige schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, Perrine Ledan (Ecolo), zijn de Vlaamse Ukkelaars grotendeels positief. Hoewel ze het Nederlands niet echt machtig is, toont ze zich wel bereid om samen te werken. Toch hopen sommigen dat er op termijn ook eens een ‘echte’ Vlaamse schepen komt.
- Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Onlangs kwam de gemeente in het nieuws nadat een hevige storm het leven had gekost aan een baby. Het kind van twee maanden oud werd geraakt door een vallende tak tijdens een wandeling met de moeder in het Wolvendaalpark. Het noodweer arriveerde eerder dan verwacht, en viel veel intenser uit.
Eind vorig jaar was de gemeente ook even in de ban van een verfvandaal. De dader – een man met vermoedelijk psychologische problemen – bekladde er meerdere fietsboxen en straatmeubilair met verf, op de grens met Vorst. Ook in die gemeente sloeg hij meermaals toe.
De afgelopen legislatuur beroerde vooral de gedeeltelijke sluiting van het Ter Kamerenbos in Ukkel de gemoederen. Oorspronkelijk voorzag het plan enkel in gemotoriseerd verkeer op de Dianalaan. De rest van het park werd afgesloten, met uitzondering van MIVB- en schoolbussen op de Bosvoordselaan. Nog tijdens de eerste testfase van het plan stapte de Ukkelse meerderheid naar de rechtbank, voornamelijk uit vrees dat de sluiting van de zuidelijke lus in het park de luchtvervuiling en verkeersdruk in de nabijgelegen wijken in hun gemeente zou doen toenemen.
Uiteindelijk oordeelde de rechtbank van eerste aanleg dat de sluiting van het Ter Kamerenbos onwettig was. De zuidelijke lus in het park moest openblijven. Sinds het moment dat het vonnis werd bevestigd, geldt dat circulatieplan, naast een volledige sluiting van het bos tijdens de weekends en op feestdagen.
“Ukkel is een diverse mix tussen stad, voorstad en landelijkheid. Een echte microkosmos binnen het gewest. Dat moet zo blijven”
Oud-woordvoerder MIVB
Toch leidt de huidige situatie nog altijd tot onvrede bij de buurtbewoners en het beleid. Burgemeester Boris Dilliès (MR) zou graag de westelijke lus in het park ook zien heropenen. Een piste waar huidig coalitiepartner Ecolo geen voorstander van is.
Die spreidstand wordt weerspiegeld in de verkiezingscampagnes. Hoewel alle partijen aangeven de voorbije legislatuur goed te hebben samengewerkt, staat de meerderheid van MR-Open VLD, Ecolo en Les Engagés wankel. De liberalen, onder leiding van Dilliès, komen samen op met Défi. Met die partij zouden ze het “over bijna alle thema’s eens zijn”.
Mathematisch kan het
Met die gemeenschappelijke lijst mikt de burgemeester op een absolute meerderheid. Mathematisch mogelijk, want in 2018 haalden beide partijen samen 22 zetels van de 43 binnen. En hoewel Défi er tijdens de regionale verkiezingen van juni lichtjes op achteruitging, compenseert MR door een stijging op te tekenen van 10 procent in het kanton Ukkel (goed voor 35 procent van de stemmen).
De grootste uitdager voor de burgemeesterssjerp is mobiliteitsschepen Thibaud Wyngaard. De ecologist toont zich bereid om dat mandaat op te nemen, hij hoopt namelijk in oktober tot de twee grootste partijen van Ukkel te behoren.
De vraag blijft of hij daarin zal slagen. Want waar MR in juni 10 procent meer stemmen binnenhaalde, verloor Ecolo er net 10 procent. De groene achterban maakt zich wel sterk dat er lokaal anders kan gestemd worden dan regionaal.
Verder blijft de toekomst van Les Engagés wat onduidelijk. Schepen Daniel Hublet staat voortaan als onafhankelijke op de Lijst van de Burgemeester. Huidig minister-president van de Franse Gemeenschapsregering, Elisabeth Degryse, trekt de lijst. Hoe ze haar functie met een lokaal mandaat zou combineren, valt nog te bezien.
Dat PTB niet opkomt tijdens de lokale verkiezingen in Ukkel kan mogelijk een impact hebben op de uitslag. Bij de regionale verkiezingen haalde de partij iets meer dan 15 procent van de stemmen in dat kanton. Hun kiezers zullen vermoedelijk opteren voor partijen aan de linkerzijde, Ecolo of PS. Bij die laatste staat Bernard Hayette opnieuw op plek één. In 2018 wisten de socialisten er drie zetels te bemachtigen.
En dan rest er nog Uccle En Avant. In 2018 verraste de partij door drie zetels binnen te halen. Lijsttrekker Marc Cools, die de MR verliet, was toen wel net aftredend schepen. Vraag blijft dus of de partij na zes jaar in de oppositie een soortgelijk resultaat kan neerzetten.
Tot slot komt ook de N-VA op in Ukkel met zes kandidaten. Voor hen kan het moeilijk worden een zetel binnen te halen, aangezien de vijver met Nederlandstalige kiezers beperkt is. Gekeken naar de taal op de identiteitskaart, zou het ruw geschat om 1.250 mensen gaan.
Gemeenteanalyses
Lees meer over: Ukkel , Ukkel kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Boris Dilliès , Ter Kamerenbos , Good Move
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.