Beurre de karité, staat er op doosjes op het aanrecht in de Afrikaanse winkel. 'Afrikaanse winkel', dat is eigenlijk een verkeerde uitdrukking. De meeste van die winkels worden gerund door mensen van het Indische subcontinent. Maar ja, ze mikken wel vooral op Afrikaanse klanten. Onlangs is daar verschil in gekomen, ook Oost-Europeanen krijgen nu hun aandacht met aangepaste dranken.
De karitéboter kwam in een verpakking van 100 gram en kostte 3,90 euro. Het spul was verpakt voor de BMB Group, wat van oorsprong blijkbaar een voedingsbedrijf uit de Golfstaten is.
Beurre de karité is het vet uit de zaden van een Afrikaanse boom, voor de wetenschap Vitellaria paradoxa (vroeger ook Butyrospermum parkii), een plant uit West- en Centraal-Afrika. Hij behoort tot de tropische familie der Sapotaceae. De karité komt van nature voor in de savannes van Senegal tot Ethiopië, Congo inbegrepen. Karité is een woord uit het Wolof (Senegalese taal), het betekent boterboom. In de Oude Britse koloniën is de naam 'Shi' ingeburgerd, wat de Engelsen schrijven als 'shea' en dus moet rijmen op 'tea'.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.