Nu stilletjesaan de feesten beginnen te naderen, is het misschien een goed begin om stil te staan bij de saus? Om een of andere reden hebben Europeanen een passie ontwikkeld voor gebonden sauzen. Een saus moet dik zijn. De bedoeling daarvan is dat je het eten 'nappeert' met een vochtige smaakmaker, dat de saus met andere woorden niet meteen door de bereiding sijpelt om onder in de schotel een plasje te vormen, maar aangenaam blijft hangen boven op de spijs.
In de middeleeuwen gebruikte men daarvoor brood, al dan niet geroosterd, dat werd meegekookt. Een getuige daarvan is de snede peperkoek die mee in de stoverij gaat. Als het lang genoeg mee kookt, gaat het brood de saus dikken.
En toen kwam de 'velouté' de fluwelen saus, wanneer men het kooknat ging binden met bloem. Volgens de klassieke keukengeschiedenis gebeurde dat tijdens het leven van Louis XIV. Pas dan vindt men deze bereiding voor het eerst in kookboeken terug. Waar het idee vandaan kwam, weet men niet. De Franse mythes hebben de neiging te verwijzen naar Italië, en ja, daar is men erg enthousiast over besciamella. Ze beweren er bij hoog en bij laag dat de bechamel of salsa colla al in de vijftiende eeuw bekend was aan het hof van de Medici. Volgens Auguste Escoffier kwam de saus mee uit Spanje. Dat kan ook, zowel Louis' moeder als zijn echtgenote waren Spaans. Maar het kan natuurlijk zijn dat de bereiding al langer onder het volk wijd bekend was. Daar schreef toen niemand over.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.