Het is nu het hoogtepunt van het garnaalseizoen. Nu zijn er véél, en de prijzen zijn laag. Straks, wanneer het zeewater gaat afkoelen, verhuizen ze naar dieper water, en dan is het wachten op volgend jaar.
Ik ben echt wel verslingerd aan grijze garnalen (Crangon crangon). Ik applaudisseer volhandig bij de naam 'kaviaar van de Noordzee'. Maar misschien zijn ze wel beter dan kaviaar? Steureitjes hebben niet zo'n sterke smaak, je kan er ook geen bouillon van trekken. Van garnaaltjes wel!
Onze garnaal komt voor van Noorwegen tot in de Middellandse Zee, maar daar is het niet de moeite om erop te vissen. De grootste concentratie geirnoaze vind je in de Zuidelijke Noordzee, en in ondiepe zeeën en estuaria, zoals de Wash in Engeland en de Wadden in Nederland en Duitsland. Maar er zitten er ook in de Schelde. Men vangt nu garnaal voor Bornem, mogelijk ook voor Dendermonde! Dat was vroeger ook zo, maar de pollutie deed ze verdwijnen. Nu zijn ze terug. In de rivier rukt bij elk tij het zeewater op naar het binnenland. Dat doet het in een tong van zout water dat onder het rivierwater doorloopt. Zout en zoet mengen moeilijk. Daarom kan je (in principe) in dezelfde rivier bovenaan riviervis vangen, en onderaan pladijs, bot en knorhaan. En Dendermonde had voor de oorlog nog een vismijn! Daar verkocht men echt niet alleen karper en voorntjes. Vandaar ook het verhaal dat de 'tomate crevettes' van oorsprong een Oost-Vlaams recept is.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.