In veel Vlaamse viswinkels is er geen hele vis meer. De koeltoog van de zaak heeft wat filet in het ijs liggen, maar vooral klaargemaakte schotels: aardappelpuree voor de prijs van vis. Er mag geen vel meer aan zijn, geen vinnetje, geen graatje. Zelfs filet is al te eng. “Ik verkoop bijna alleen nog haasjes,” vertelt een vishandelaar uit de rijke rand rond Brussel mij. Haasjes, dat zijn de ruggen van de filet. Goed voor vijftien procent van het gewicht van een hele vis. Al de rest mag in de vuilnisbak, het is afval. Serveer vandaag een hele gebakken forel met amandelen zoals vroeger en je krijgt als reactie: “Waiter, there's a dead fish on my plate.”
Hier in Brussel loopt het nog niet zo'n vaart: In mijn buurt stijgt het aantal viswinkels snel. Meestal zijn het Marokkanen. Je vindt hier nog hele vissen, niet gecastreerde garnalen en ongeschoonde inktvis. Maar toch ook al veel filet. Een Afrikaanse café-uitbater in de buurt vroeg me, elke keer dat ik naar zee ging, om vis mee te brengen “Avec la tête!” Want dat was voor haar het belangrijkste. Het witte vlees mochten de kinderen hebben.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.