Op 7 juli werd het seizoen van de Zeeuwse mossel weer open verklaard. Dat zijn de mossels gekweekt op de bodem van de Waddenzee en de Oosterschelde. De opening van dat seizoen is niet zo strikt als dat van de maatjes of de beaujolais nouveau. Er zijn supermarkten die zich nergens aan storen en al wat langer Zeeuwse mosselen verkopen, maar dat mag de pret niet derven. Het blijft erg vroeg in het seizoen.
De ware liefhebbers laten zich door de heisa niet van de kaart brengen. Die wachten nog een paar weken. In Wallonië is het trouwens de gewoonte om pas mosselen te eten bij het begin van het schooljaar, in september. In Brussel was de start traditioneel Brussel-Foor, eind juli. Maar de horeca aan de kust wil mosselen vanaf de eerste dag van de schoolvakantie. Er zijn dan al mosselen van hangcultuur te krijgen, maar de échte bodemmosselen die zijn er nu pas, en dan nog: ik heb er geproefd en ze zijn toch nog een beetje bitter. Ook al zijn ze dit jaar immens groot voor de start van het seizoen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.