Voor een niet onbelangrijk deel van de mensheid is mosterdolie de bakolie bij uitstek. Waarom hier niet?
Olie is, naast geklaarde boter (ghee), de belangrijkste vetstof in de Indische keuken. Of meer nog dan ghee, want ghee is duurder. In het zuiden van het Indische subcontinent is de olie meestal kokosolie, in het noorden (Pakistan, Nepal, Noord-India en Bangladesh) is dat voornamelijk mosterdolie. Wij kochten er nu en dan toen we overzee woonden. Mosterdolie was daar makkelijk te vinden. Hier in België zie je het spul haast nergens. Vreemd.
Ik sta laatst in een Indische winkel in Schaarbeek. Daar, in Etterbeek en in Evere wonen nu de meeste Indiërs in de stad, meestal goed betaalde informatici en hun gezin, die hun stek gevonden hebben in die gemeenten, in de buurt van de VRT. Ze winkelen er heel typisch met zijn tweetjes, iets wat je in andere migrantengemeenschappen niet zo vaak ziet. Romantisch.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.