Ik ben er tijdens de wintervakantie even uit geweest. Ver ga ik niet, ik zit niet graag urenlang achter het stuur.
Na wat piekeren kozen we voor de Gaume, dat is de streek die in Vlaamse schoolboekjes Belgisch-Lotharingen heet. Het is een uithoek van ons land, het meest zuidelijke zelfs, gelegen voorbij de Ardennen en landschappelijk gekenmerkt door drie cuesta’s, fors hellende heuvelrijen die aan de zuidkant zacht aflopen. Weinig mensen uit mijn omgeving kennen de streek, tenzij je over eten en drinken begint. Spreek het woord Orval uit en heel de wereld luistert. De huizen in de streek zijn van een feeërieke honinggele kleur (door de zandsteen van Orval) waarmee dit stukje België wat op de Engelse Cotswolds gaat lijken. Wie zandsteen zegt, zegt zand en zand is goed voor aardappelen. Dit is de streek van de aardappelrassen platte de Florenville en corne de gatte. In Torgny wordt al lang weer wijn verbouwd en houtgerookte varkensonderdelen zijn overal te koop.
Waar ze in de Gaume ook trots op zijn, is hun pâté gaumais. Die ziet eruit als een gesloten taart van gistdeeg. Vanbinnen zit gemarineerd vlees. Zoiets is toch geen pâté? Welnu, juist wel!
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.