De winter is bijna vergangen, ik kocht nog snel een portie wintervisjes, scharretjes.
Platvissen zijn de ware vissen van de Noordzee. Het is een erg ondiepe zee, dus plat zijn helpt. Er bestaan elitaire platvissen, zoals tarbot en tong, er zijn er ook voor de liefhebbers, zoals de griet, pladijs en tongschar. En zijn er nog wel een paar, maar laten we het eenvoudig houden. En ten slotte is er het scharretje in de nauwe zin van het woord. Niemand schrijft erover. Scharren zijn klein en vooral goedkoop. Het zijn armemensenvisjes.
Limanda limanda is de mooie wetenschappelijke naam van onze schar. Net zoals de pladijs komt hij tegen de kust voor. Hij wordt er vaak gevangen door strandvissers.
Scharren maak je schoon met een schaar. Eerst de vinnen aan de ene kant eraf knippen, dan aan de andere. De kop kan er ook af met diezelfde schaar. Met je vinger in de buikholte krab je de donkere nier van tegen de ruggengraat weg. Dan dep je de vissen droog en vlij ze in het kissende vet van een hete pan. Wat zout over strooien. Als je weinig vertrouwen hebt in de antikleefeigenschappen van je pan (te vaak gepoetst?), dan haal je de vis eerst door de bloem. Enkele minuutjes aan beide kanten en je hebt een warme vismaaltijd.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.